BLOG
ah-kruiden-floor
30 apr. 2017

AH moestuintjes verpotten

De moestuinactie van Albert Heijn is inmiddels alweer een paar weken afgelopen. Heb jij ook actief moestuintjes verzameld en groeien jouw zelfgekweekte gewassen inmiddels zo hard dat ze te groot worden voor de potjes? Tijd om jouw moestuintjes te verpotten!

Mijn moestuintjes groeien hard! De eerste zaadjes heb ik in maart gezaaid. Er zijn een aantal moestuintjes die weggegeven werden, waarvan ik niet adviseer deze in potjes voor te zaaien. Wortels verspenen is bijvoorbeeld een ontzettende klus en of de wortels het na het overpotten ook echt groeien in volle grond durf ik al helemaal niet te zeggen.

ah-moestuintjes-verpotten

Waar kun je je plantje naar overpotten?

Je hebt allerlei potten die je kunt kopen in de winkel/tuincentra om de zaailingen in over te potten. Als je ze van een korte overpot naar een standaard harde pot, is het later overpotten naar de volle grond haast niet te doen. Je zaailingen krijg je dan maar heel moeilijk uit de potjes.

Daarom gebruik ik een bakje waar je makkelijk de plantjes weer uit kan halen. De zaailingen hebben de eerste periode goede Moestuin voeding nodig om te groeien, maar ook genoeg ruimte. Als de wortels niet verder kunnen groeien vanwege ruimtegebrek, groeit het plantje ook niet meer door. Neem dus een wat ruimere pot of bak.

Ik heb een plastic bakje gekozen met gaatjes onderin. Deze verkopen ze bij ieder tuincentra maar deze kan je natuurlijk ook sparen van je keukenkruiden plantjes uit de supermarkt of van de geraniums van de buurvrouw... :)

Moestuintjes ompotten: stap voor stap

Ompotten kun je het beste doen wanneer de worteltjes echt sterk genoeg zijn en er vier blaadjes aan het steeltje zitten. Als de worteltjes nog te slap zijn, breken ze af en groeit het plantje in nieuwe grond niet meer verder en gaat hij dood!

Neem een bakje/potje waar je het plantje in wilt overpotten. Vul deze royaal met potgrond. Neem hiervoor de Pokon Moestuingrond, in deze grond zit net dat beetje extra voor je kleine plantjes die in de eerste weken nog echt goed moeten groeien.

Haal heel voorzichtig de zaailing uit de Pokon Kokosgrond, Pokon Vermiculiet of Pokon Zaai en Stekgrond en zorg dat je geen worteltjes stuk maakt. Je merkt dat door de kokosgrond, (waar de AH moestuintjes in groeien) en het speciale bakje waar je in gezaaid hebt, de worteltjes heel erg vast in het bakje zitten. Albert Heijn zegt dat je het hele bakje in de potgrond kan zetten, maar dit zou ik niet doen. Gewoon even netjes uit elkaar halen en zorgen dat de plantjes per stuk in een volgend potje gaan. Dit voorkomt straks dat al je wortels in de knoop zitten en je deze niet meer uit elkaar kan halen. Dan breken de wortels en overleeft je plantje het helemaal niet.

Maak dan een gaatje (met je vingertop), in de goed aangedrukte potgrond en laat daar het plantje met de worteltjes in zakken. Druk rondom zachtjes aan en geef uiteindelijk nog een beetje water. Houd het plantje de komende dagen goed in de gaten en geef het zeker om de drie dagen water. Als het eerder droog staat, gewoon wat extra water geven. Zet de plantjes weer op een lekker warme zonnige plek. Wel ergens waar er direct zonlicht is anders gaan de plantjes heel erg hangen naar de zon toe. En dat wil je niet hebben want dan worden het hele uitgerekte plantjes. Nadeel: ze worden slap en niet sterk en zijn later gevoeliger voor ziektes. De eerste weken van de zaailing zijn dus heel erg bepalend voor de oogst een paar maanden later.

Welke AH moestuintjes doen het goed?

De moestuintjes die het bij mij goed doen zijn vooral:

  • Rucola
  • Tuinkers

Voordat je ze in volle grond uitplant, laat ze dan eerst buiten even wennen aan de temperatuur. Als je ze meteen buiten uitplant schrikken ze zo van de kou dat ze het niet overleven. Dat zou toch zonde zijn na al dat geduld.

moestuin-verpotten-tips

Ik hoop dat je met deze tips weet hoe je nu verder moet met de AH moestuintjes die in de vensterbank staan. Als je nog vragen hebt omdat er iets niet lukt of je hebt een hele andere moestuinvraag, die kan je bij me kwijt door hieronder een reactie te plaatsen.

Succes allemaal met overpotten van de plantjes!

Groetjes,

Floor

Meer lezen over moestuinieren?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin