Tips
gazon beluchten.jpg
13 dec. 2023

Het beluchten van je gazon: waarom en hoe?

Een mooi groen gazon, daar kun je nu echt van genieten! Behalve het maaien, bemesten en sproeien bij warm weer, kan het soms nodig zijn om je gazon te beluchten. Maar waarom is dit belangrijk, wanneer moet je dit doen en hoe pak je het aan? In dit blog leggen we je dat graag uit!

Waarom is beluchten belangrijk?

In de loop der tijd kan de grond onder je gazon samengedrukt raken, bijvoorbeeld door voetverkeer, regen of als je gazon op kleiachtige grond ligt. Hierdoor verstikt je gazon een beetje, waardoor lucht, water en voedingsstoffen niet goed bij de wortels kunnen komen. Door te beluchten, breng je lucht in de grond, waardoor de wortels beter kunnen ademen en groeien.

Wanneer is de beste tijd om je gazon te beluchten?

Het is goed om je gazon een paar keer per jaar te beluchten, bij voorkeur elke drie maanden. Let op: belucht niet in de winter, want te diepe vorst is niet goed voor de grasmat. En als het extreem droog is, laat het gras dan met rust.

Tip: Haal in het najaar de bladeren van je gazon af, om je gazon lucht te geven. 

Wat is het verschil tussen beluchten en verticuteren?

Beluchten en verticuteren lijken op elkaar, maar zijn niet helemaal hetzelfde. Bij verticuteren haal je echt de viltlaag van het gazon weg, terwijl je bij beluchten alleen gaten maakt om de zuurstoftoevoer te verbeteren. Als er een dikke viltlaag van mos op het gazon ligt, begin dan eerst met verticuteren en ga daarna verder met beluchten.

Wat heb je nodig?

Wanneer je jouw gazon belucht, maak je als ware kleine gaatjes in de toplaag. Op kleine gazons kun je een riek, gazonprikker of gazonpriksandalen gebruiken, op grotere gazons kun je een (elektrische) gazonbeluchter gebruiken om het je zelf gemakkelijker te maken.

Hoe pak je het aan?

Een stappenplan om je gazon te beluchten:

  1. Maai het gras tot een lengte van zo'n 4 tot 5 cm.
  2. Gebruik de beluchter om gaten van ongeveer elke 7 tot 10 centimeter in je gazon te maken, over het hele oppervlak.
  3. Geef je gazon water als er binnen 24 uur na het beluchten geen regen wordt verwacht. Zo help je de wortels te herstellen.

Tip: Bemest je gazon met Pokon Gazon Revolutie! Alles-in-1 voor een super gazon: graszaad, meststof en een bodemverbeteraar.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon