/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Hertshooi

Groenblijvend en langdurige bloei. Hertshooi, ook wel Hypericum, is er als struik en als kruidachtige plant. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar, die gekenmerkt worden door opvallende, gele bloemetjes.

Hertshooi eigenschappen

 • Planttype: Vaste plant
 • Grondsoort: Alle grondsoorten, Bio Potgrond
 • Bemesten: tweemaal in de periode april tot september met Bio Tuinmest.
 • Hoogte: 25 cm tot 1 meter
 • Blad/loof: groen met geel
 • Water geven: Normaal, houd de grond vochtig.
 • Standplaats: Zon, half schaduw

Herkomst Hertshooi

De meningen over waar hertshooi precies zijn oorsprong vindt is zijn verdeeld. Noord-Afrika, China en Europa worden onder andere genoemd als plaats van herkomst. In Europa komt Hertshooi voornamelijk in gematigde en subtropische streken voor. 

Soorten Hertshooi

De plant heeft zich aangepast aan de uiteenlopende omstandigheden, denk aan water, vochtige gronden en droge gronden. Wereldwijd zijn er ongeveer 400 verschillende soorten Hertshooi. 

Hypericum ‘Hidcote’

De Hypericum ‘Hidcote’ bereikt een hoogte van ongeveer 50 centimeter. In de maanden juli tot en met augustus geeft deze plant kleine, gele bloemetjes. Deze variant overleeft temperaturen van -25 Graden Celsius. Ook blijft hij wintergroen.

Hypericum ‘Magical Beauty’

De ‘Magical Beauty’ is een kleine heester die een hoogte bereikt van ongeveer 90 centimeter. Hij groeit bij voorkeur op een niet al te droge plaats, bijvoorbeeld langs het water. Deze variant bloeit van juli tot en met augustus en krijgt dan gele bloemetjes met witte tot lichtroze besjes. De ‘Magical Beauty’ blijft niet wintergroen.

Hypericum ‘Magical Fire’

Ook de Hertshooi ‘Magical Fire’ bereikt een hoogte van ongeveer 90 centimeter. Deze variant houdt van water en staat bij voorkeur op in plek in de zon of half schaduw. In de maanden juli tot en met augustus geeft de ‘Magical Fire’ gele bloemetjes met rode besjes.

Hypericum ‘Olympicum’

De ‘Olympicum’ valt op door zijn aparte, grijs groene bladkleur. Deze variant wordt slechts zo’n 15 centimeter hoog. In de maanden juni en juli krijgt hij gele bloemetjes. Zowel droogte als kou vindt de Olympicus prima, zolang hij maar niet te lang met natte voeten staat. Deze is door zijn hoogte en groeiwijze goed te gebruiken als bodembedekker.

Hypericum ‘Magical Flame’

In de zomermaanden kun je genieten van gele bloemetjes met zalmrode bessen. Deze kleine heester groeit uit tot een hoogte van ongeveer 90 centimeter. 

Hertshooi verzorgingstips

 • Hertshooi staat graag in de zon en kan prima in combinatie met andere planten worden geplaatst. Let er wel op dat deze planten niet te dicht op de Hertshooi staat zodat de zon niet wordt tegen gehouden.
 • Afhankelijk van de soort houdt Hertshooi behoorlijk van water. Gebruik een bodembedekker zoals de Pokon Waterproof Bodembedekker om te voorkomen dat de grond uitdroogt.
 • De plant bloeit op éénjarig hout. Om een goede groei en bloei te krijgen is het raadzaam de plant elk voorjaar (begin maart) sterk terug te knippen tot op 10-20 cm boven de grond.
 • Voed de plant twee keer per jaar tussen periode april t/m september met Bio Tuinmest.
 • Let op: In principe is Hertshooi niet giftig. Echter bevat Hertshooi net als Sint-Janskruid de stof Hypericine, ook wel sintjansbloed. Hypericine is in grote hoeveelheden giftig is voor onder andere paarden. Daarnaast kan deze stof huidirritatie veroorzaken onder invloed van zonlicht.

Pokon Powerplanten