Tips
shutterstock_591492518.jpg
3 mrt. 2023

Eerste hulp bij slap blad

Jouw urban jungle is jouw trots en niets geeft je zoveel plezier als het verzorgen van jouw oerwoud. Het kan dan ook flink schrikken zijn wanneer het blad van je planten verkleurd en er slap bij hangt. Grote kans dat je plant even niet tevreden is met zijn standplaats, het waterregime of de hoeveelheid licht die hij krijgt. Wij nemen je graag mee langs de eerste hulp tips bij slap hangend blad.

Mijn plant heeft slappe bladeren

Planten verbergen zelden hoe ze zich voelen. Aan hun blad zie je snel of ze gelukkig zijn of dat ze iets meer aandacht en verzorging nodig hebben. Wel zo duidelijk, maar uiteraard niet zo leuk. Slap hangend of zelfs verkleurd blad ziet er niet mooi uit. Uiteraard wil je dat jouw groene held weer snel gezond is. 

De belangrijkste reden dat het blad van je plant er slap en terneergeslagen bij hangt is of te veel of te weinig water. Huh, maar dat is toch heel tegenstrijdig? Op het eerste gezicht lijkt dit elkaar tegen te spreken. Dit leggen wij graag aan je uit. Het is goed om het slappe blad te zien als de uiting van een probleem. Net zoals dat jij je futloos kan voelen door verschillende oorzaken, is dit bij slap blad net zo.

Je plant krijgt te weinig water

Meestal heeft een plant met slap hangend blad gewoon dorst. Het is absoluut niet erg als de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Het gaat vooral om de diepere lagen. Bij twijfel voel je enkele centimeters diep in de potgrond. Je kan hiervoor ook een satéprikker gebruiken. Voelt dit net zo droog als de Sahara? Tijd om je plant eerste hulp te verlenen, met een paar heerlijke slokjes water. Geef je plant niet direct heel veel water, omdat dit juist weer kan leiden tot het volgende probleem. 

De juiste hoeveelheid water is geheel afhankelijk van de plantensoort. Ga ervan uit dat het net zoveel water moet zijn als de grond op kan nemen, zonder doorweekt te zijn. Dit kan je controleren door de pot een paar minuten na het watergeven een beetje schuin te houden. Loopt er water uit? Dan heb je net iets te veel gegeven. Als je plant in een binnenpot staat til je die op. Als er een laagje water onderin de pot staat weet je dat je de volgende keer minder enthousiast kan schenken. vergeet niet om het overtollige water weg te spoelen.

Je plant krijgt te veel water

Hangen de bladeren van je plant er slapjes bij, maar is de potgrond goed nat? Waarschijnlijk krijgt jouw groene vriend veel te veel water. Het verschilt uiteraard per soort hoe dorstig hij is, maar te natte potgrond is niet goed. Wacht in dat geval wat langer met water geven en controleer voordat je de gieter tevoorschijn haalt of de grond op een paar centimeter diepte toe is aan een slokje of nog wel even zonder kan. Met de Pokon Watermeter laat je plant jou weten wanneer hij klaar is voor zijn volgend plonsje.

Je plant zwemt in zijn pot

Soms wordt slap hangend blad niet alleen veroorzaakt door iets te vochtige grond, maar zwemt jouw plant in het water. In dat geval is even geen water geven slechts een pleister op de wonde. Hier moet je flink ingrijpen om te voorkomen dat er wortelrot ontstaat. Als er water in de pot blijft staan dan geeft jouw groene vriend je een teken dat hij dat extra vocht niet kan opnemen. Haal jouw plant direct uit zijn pot en gooi de natte aarde weg. Vul de pot met een laagje verse potgrond. Droog voorzichtig de wortels van je plant door ze op een vel keukenpapier te leggen. Plaats je groene held vervolgens in de pot met Pokon Hydrokorrels en probeer hem minder water te geven. Hij zal je dankbaar zijn.

Wat is de oorzaak van dit probleem? Je kunt natuurlijk teveel water hebben gegeven, maar vaak ligt het aan de potgrond. Elke plant vraagt om zijn eigen soort potgrond. De speciale samenstelling van de potgrond zorgt ervoor dat water sneller wordt opgenomen of juist wordt afgevoerd. Ook kan de potgrond na verloop van tijd zijn vochtopnemend vermogen kwijt zijn. In dat geval zwemt de plant ook in zijn pot, omdat de grond het water niet meer kan opnemen en het onderin de pot blijft vastzitten.

Wortelrot

Als de hele plant er slap bij hangt en de bladeren verkleuring vertonen is de kans groot dat je te maken hebt met wortelrot. Dit komt vaak voor bij planten die lang met hun wortels in het water of natte grond staan. Vaak zijn de wortels tegen die tijd ook bruin verkleurd. Als de meeste wortels nog een gezonde kleur hebben, kan je de bruine wortels en bladeren verwijderen en de plant verpotten naar verse potgrond. Met een beetje geluk en goede verzorging is jouw plant er snel weer bovenop. Als de wortelrot in een ver stadium is jouw plant in sommige gevallen zelfs met de beste zorg niet meer te redden. Soms lukt het om een aantal stekjes te nemen, zodat jouw groene vriend verder leeft in zijn plantenkinderen. 

Je plant staat te warm

Het is winter en jij slaat rillend een dekentje om je heen. Ondertussen hangt het blad van je plant slap vanwege de hitte. Hoe kan dat nou? Planten zijn erg gevoelig voor temperatuurverschillen. Staat jouw plant op de tocht of juist vlak boven de verwarming dan kan het zijn dat hij hier van schrikt. Je plant reageert hierop door zijn blad te laten hangen. Door jouw groene vriend op een andere plek te zetten knapt hij snel weer op.

Hebben de bewoners van jouw urban jungle andere klachten? Neem dan een kijkje in onze probleemherkenner Hier vind je veelvoorkomende kwalen, plagen en ziekten. Weet je niet precies wat het probleem is? Kom erachter met onze probleemherkenner. Heel veel beterschap gewenst!

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten