Nieuws
Aan de slag_Pokon_Floor (4).jpg
8 apr. 2019

Aan de slag in de moestuin

Het is zover, we kunnen weer met z’n allen de moestuin in. Hier heb ik zo lang op gewacht, jij ook? Het is voorjaar en ik heb hieronder een makkelijk checklistje gemaakt, waarbij je kunt afstrepen of je dit allemaal al gedaan hebt. Nog niet alles kan buiten of binnen gezaaid worden. De voorbereidingen kunnen dus gewoon nog getroffen worden;

 • Ik sorteer mijn zaden en zoek uit wat er eventueel over datum is. Deze zaden gaan dan weg (zonde maar deze zijn niet meer kiemkrachtig).
 • Ik bedenk wat ik voor nieuws zou willen proberen in de moestuin en maak een ‘aan te schaffen’ zadenlijst.
 • Ik doe inspiratie op in bladen en op internet, zodat ik eventueel nog wat leuk ideeën en makkelijke DIY-projectjes kan vinden om te maken in de moestuin. Denk aan een insectenhotel of natuurlijke manieren om beestjes op een afstand te houden.
 • Al deze keuzes verwerk ik in mijn moestuinplan. Dit moestuinplan zet ik om naar een zaai- en oogst kalender, door alles op de achterkant van de verpakking goed te bekijken (wanneer te zaaien en wanneer te oogsten).
 • Hierna kijk ik of ik alles nog heb, zoals zaai- en stekgrond, voldoende potgrond, etc.
 • Ik maak alle potjes en zaaitrays schoon zodat alles schoon en netjes klaar staat om te starten met zaaien.

 • Ik maak de moestuin schoon, ik ruim de bladeren op en leg deze op een hoop ergens in de tuin. Deze dient dan meteen als plekje waar insecten kunnen slapen en leven.
 • Ik verwijder alle dorre en dode planten die er nog staan van vorig seizoen.
 • De laatste oogt kun je uit de moestuin halen. Denk aan wortels, pastinaken, schorseneren en misschien wel boerenkool.

 • De grond bewerk ik met bemeste compost. Deze verspreid ik eerst geheel over de tuin, want in het voorjaar is alle voeding verdwenen uit de bodem en moet er flink wat aan toegevoegd worden. Nadat deze compost 1 à 2 weken heeft kunnen zakken en intrekken, schep je de compost niet te grof om. Direct op compost zaaien is niet aan te raden, want de zaden verbranden dan meteen en zullen niet ontkiemen.

 • Hierna leg ik alle stapstenen neer in de moestuin, zodat ik een duidelijke looproute door de moestuin heb. Dit herinnert je eraan dat je niet op per ongeluk op de net ingezaaide stukken gaat staan.
 • Hierna kun je de rekwerken alvast opzetten. Denk aan de rekken voor de doperwten, kapucijners en zelfs de bonenstaak.

Dan kun je beginnen met het zaaien van de eerste soorten groenten, mocht je de volgende gewassen gekozen hebben, dan kun je al starten; sla, radijs, tuinbonen, kapucijners en doperwten.

Heel veel succes en natuurlijk heel veel plezier met bovenstaande taken.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Start met zaaien

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin