BLOG
16 mrt. 2017

Erwtjes zaaien

Ik word zo blij van deze periode van het jaar. De dagen worden alweer langer, je hoort de vogels fluiten en de temperatuur is niet meer zo ontzettend laag. Waar ik helemaal blij van word, is dat het zaaien van heel veel soorten groente en kruiden begonnen is. Uit de kleine zaadjes groeien al snel de eerste blaadjes. Door de zaadjes tijdens de juiste tijd van het jaar en onder de juiste omstandigheden te zaaien, komt er gewoon een prachtig plantje uit! Dit blijft me toch ieder jaar weer verbazen.
Waar ik al volop mee bezig ben, is het zaaien van erwtjes. Je hebt meerdere periodes om erwtjes en te zaaien in het jaar. Hieronder zie je ook een kalendertje van diverse soorten peulen.

floor-foto-1-zaaikalender-erwtjes-

Het juiste ras

Kijk goed naar het ras dat je koopt. Er zit namelijk verschil in de periode waarin sommige rassen een betere oogst geven. Ook is het goed om te bekijken hoe de groei van de plant is: wordt deze heel erg hoog en groot of blijft het een compact struikje? Het is heel slim om hier dan ook rekening mee te houden wanneer je de rekken voor de erwtjes plaatst. Erwtjes klimmen namelijk langs rekken omhoog. Ze kunnen daardoor ook veel schaduw geven aan de buurplantjes.

floor-foto-2-bonen-langs-een-rek


Voorweken

Een goede tip is om je erwtjes, maar dit geldt voor alle peulsoorten, voor te weken in water. Doe dit dan ook zeker 24 uur. Doordat de erwtjes zich helemaal vol hebben kunnen zuigen met water, ontkiemen ze sneller. Neem een glas of een schaaltje en doe hier 75% van het aantal erwtjes in dat je wilt gaan uitplanten. Doe er ruim water in, want de erwtjes zetten natuurlijk uit en ze moeten wel onder water blijven staan, anders kunnen ze gaan schimmelen. Op de onderste foto kun je zien wat er precies met de erwtjes gebeurt. Van links naar rechts: 0 uur in het water – 12 uur in het water – 24 uur in het water. Je ziet wel degelijk verschil. Je kunt natuurlijk voor jezelf een leuke test doen door een aantal zaden niet voor te weken. Zo kun je goed het verschil zien in aantal kiemdagen.

floor-foto-3-erwtjes-weken-


Zaaien

Nadat de erwtjes zich goed vol gezogen hebben, is het tijd om ze te zaaien. Dit kun je buiten onder glas doen, waar de vogels en het hele koude weer niet bij kunnen, maar het kan ook gewoon binnen. Neem een zaaitray of zaaibakjes (wat jij prettig vindt) en vul deze met zaai- en stekgrond. Ik heb door de zaai- en stekgrond nog wat vermiculiet gemengd, zo houdt de grond goed vocht vast en kunnen de wortels groot en sterk worden. Na een week of 2 zijn de erwtenplanten groot genoeg om naar buiten te gaan.

Afharden

Heb je de erwtjes binnen voorgezaaid i.p.v. buiten onder glas, vergeet dan niet af te harden. Dit betekent dat je de plantjes laat wennen aan de buitentemperatuur. Als je ze direct buiten uitplant, is het temperatuurverschil echt te groot en zullen ze een grote klap krijgen, met als gevolg dat ze het niet zullen redden.

Oogst verspreiden

Je hebt als het goed is niet alles in een keer binnen voorgezaaid. Dit is ook heel verstandig anders heb je in één keer heel veel oogst. Als je de plantjes buiten uitplant (na het afharden), doe dan om en om ook nog wat zaden in de grond. Deze zaden zullen na 2 weken pas kleine plantjes worden en ook automatisch later oogst opleveren. Voilà, zo kun je langer genieten van je erwtjes in de lente, heerlijk toch?!

floor-foto-4-erwtjes-oogst-


Heel veel succes met het zaaien en als je vragen hebt, weet je me te vinden.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin