BLOG
zaden
18 jan. 2018

Zaden tips

Na al het binnen zitten, krijg ik weer de kriebels om buiten aan de slag te gaan buiten. Hebben jullie dat gevoel ook? Met m’n handen in de aarde en het zien groeien van het verse en jonge groen vind ik echt heerlijk! Helaas moeten we nog even wachten. Je kunt wel al beginnen met het uitzoeken van je nieuwe en oude zaden die je nog in je zadendoosje hebt zitten. Hieronder geef ik je 3 tips waar je rekening mee kunt houden.

Hoeveelheid zaden

Mocht je net starten met een moestuin, koop dan niet meteen te veel soorten zaden. In één zakje zitten soms wel meer dan 500-1000 zaden. Je moet je voorstellen dat uit ieder zaadje één plant komt en aan één plant komen soms heel veel vruchten. Je begrijpt dus dat je aan 1 zakje tomatenzaden, als je niet veel ruimte hebt, meer dan genoeg hebt voor de hele straat. Mocht je verschillende rassen willen proberen, ga dan naar een speciaalzaak die zaden per 20 stuks verkoopt. De overige zaden kun je dan uiteindelijk ruilen met andere moestuinliefhebbers. Op die manier maak je andere mensen ook weer blij.

Kiemkracht zaden

Heb je nog zaden van vorig jaar liggen, bekijk dan ook altijd even de verpakking. Hier staat namelijk altijd de THT-datum op. Mocht dit niet het geval zijn, kun je de zaden testen op kiemkracht.

Als je nog verse zaden hebt, dan zal het zaadje nog veel kiemkracht hebben en zullen bijna alle zaadjes ontkiemen. Mochten de zaden al wat ouder zijn, dan is de kans heel groot dat de zaden niks meer doen. Tomatenzaden behouden bijvoorbeeld heel lang hun kiemkracht, terwijl slazaadjes hun kiemkracht snel verliezen. Slazaadjes komen, in veel gevallen, na 3 jaar dan ook niet meer op.

Leg ca. 10 zaden* van ieder soort in een kweekbakje op nat stuk keukenpapier. Dek de zaden af met de kap die bij de kweekbak hoort of gebruik een stuk vershoudfolie om het lekker warm te maken voor de zaden. Op deze manier zullen de zaadjes sneller ontkiemen, als de kiemkracht nog aanwezig is. Na een aantal dagen zul je zien of er iets gebeurt. Aan de hand van deze uitslag kun je besluiten om de zaden te houden of weg te doen.

*test altijd meer dan 5 zaden, want zo krijg je een beter beeld van alle zaden in het zakje.

Floor_Zadenzakjes_foto03.jpg

Trage en snelle kiemers zaden

Als je gaat zaaien, wordt dan niet onrustig als er na 2 weken nog niks opkomt en je enkel maar aarde ziet. Ieder zaadje heeft namelijk zijn eigen kiemduur. Zo zijn er namelijk heel veel zaden die soms wel 3 weken nodig hebben om boven de aarde uit te komen.

Trage kiemers - 2 tot 3 weken

  • Kruiden (in het algemeen)
  • Pepers
  • Paprika
  • Tomaat

Snelle kiemers - 5 tot 10 dagen

  • Courgette
  • Pompoen
  • Radijs
  • Kropsla

Groetjes,

Floor

Lees ook: Moestuin voor beginners

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin