Het water geven aan je kamerplanten kan soms best wel uitdaging zijn. Soms vergeet je het te doen, soms vergeet je wanneer je het al hebt gedaan, hoe vaak moet je plant nu precies water en wat is de juiste hoeveelheid? Wij helpen je graag!
Er is helaas geen regel hoe vaak je jouw kamerplanten water moet geven. Iedere kamerplant heeft namelijk zijn eigen wensen. Sommige kamerplanten houden van een vochtige grond, terwijl andere planten liever hebben dat de grond tussen de gietbeurten een beetje droogt. Onderzoek daarom altijd de specifieke behoeften van jouw plant. Daarnaast hangt het ook nog af van waar de plant precies staat. De luchtvochtigheid en de temperatuur hebben invloed op hoe snel de potgrond uitdroogt.
Als algemene regel geldt dat de je beter niet te vaak water kunt geven. De meeste kamerplanten hebben liever dat de grond een beetje uitdroogt, dan dat ze te maken krijgen met een overvloed aan water. Dit komt meestal neer dat je jouw kamerplanten eens per week water geeft. In de winter wanneer planten minder actief groeien, kun je minder vaak water geven.
Je kunt het beste jouw plant water geven, als de grond iets is uitgedroogd. Hoe weet je wanneer dit het geval is? Steek een vinger ongeveer 2 cm in de grond. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Liever niet met je vingers in de grond? Je kunt dit ook checken door middel van een saté prikker. Komt de prikker droog en schoon uit de potgrond? Dan is het tijd om je plant water te geven.
Tip: De Pokon Watermeter is een handig hulpmiddel om te weten wanneer jouw planten water nodig hebben. Kleurt de watermeter blauw? Dan hoef je geen water te geven. Kleurt de watermeter wit? Tijd om in actie te komen!
Er zijn twee verschillende methodes om planten water te geven: met een gieter of via een voetbadje.
Je kunt je kamerplant watergeven met een gieter. Giet het water over de potgrond heen, niet over de bladeren. Niet alle planten kunnen namelijk goed tegen vochtige bladeren. Ook kan er dan te weinig water bij de wortels komen, waardoor je plant alsnog uitdrogingsverschijnselen krijgt. Geef je planten water met lauw kraanwater. Te koud of te warm water kan namelijk schadelijk zijn voor de plant.
Naast een gieter kun je ook jouw kamerplanten een voetbadje geven. Dit gaat alleen op als je jouw kamerplant opgepot hebt in een (binnen)pot met gaten. Deze methode wordt vaak gebruikt voor planten die niet houden van natte wortels en gevoelig zijn voor wortelrot. Hoe werkt deze methode?
Dit is ook afhankelijk van het type plant en de grootte van de pot. Geef liever iets te weinig, dan te veel. Probeer eerst een klein beetje en check over een aantal dagen opnieuw. Is de grond alweer uitgedroogd geef dan iets meer. Tot je op ongeveer een week zit en de plant mee kan in je standaard plantenrondje.
Planten halen voedingstoffen uit de grond en na verloop van tijd kunnen deze voedingstoffen op raken. Je kunt tijdens je waterrondje een dopje in jouw gieter toevoegen om je planten te voeden. Zo zorg je dat jouw kamerplanten altijd de essentiële voedingstoffen tot hun beschikking hebben om gezond en sterk te groeien.
Wortelrot is een veelvoorkomend probleem bij kamerplanten en wordt meestal veroorzaakt door te veel water. Wanneer de grond constant nat is, kunnen de wortels van de plant niet ademen en beginnen ze te rotten. Je kunt wortelrot voorkomen door:
Ja, dat kan zeker! Overbewatering is eigenlijk een van de meest voorkomende oorzaken van problemen met kamerplanten. Wanneer je je planten te veel water geeft, kunnen de wortels verstikken en beginnen te rotten, een aandoening die bekend staat als wortelrot. Te veel water kan er ook voor zorgen dat de bladeren van je plant geel worden of vallen. Het is belangrijk om je planten alleen water te geven als de bovenste 2 cm grond droog aanvoelt, en om ervoor te zorgen dat overtollig water altijd kan weglopen.
Het kan soms lastig zijn om te bepalen of een plant te veel of te weinig water krijgt, omdat de symptomen vaak op elkaar lijken. Een plant die te veel water krijgt, kan bijvoorbeeld verwelkte, gele of vallende bladeren hebben, maar dit kunnen ook symptomen zijn van te weinig water.
Hier zijn enkele dingen waar je op kunt letten:
Over het algemeen kunnen de meeste kamerplanten prima gedijen met kraanwater. Echter, als je merkt dat je planten tekenen van stress vertonen, zoals bruine bladpunten, kan dit een teken zijn dat ze gevoelig zijn voor de chemicaliën in kraanwater. In dat geval kun je overwegen om gefilterd water of regenwater te gebruiken. Bronwater kan ook een goede optie zijn, maar houd er rekening mee dat sommige bronwaters zouten of mineralen kunnen bevatten die op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor planten. Het is altijd een goed idee om de specifieke behoeften van je planten te onderzoeken.