Tips
Wortelrot.png
24 jun. 2024

Wortelrot: zo herken en voorkom je het

Met grote regelmaat krijgen kamerplanten teveel water of staan ze te lang met natte voeten. Toch is dit niet de directe oorzaak van wortelrot. Wortelrot wordt namelijk veroorzaakt door schimmels die in de grond ontstaan als gevolg van het teveel aan vocht. Merk je dat jouw planten het minder goed doen dan eerst, maar kun je geen ongewenste bezoekers ontdekken? Check dan vooral de wortels eens!

Wat is wortelrot?

Wortelrot wordt over het algemeen veroorzaakt door een schimmel of bacterie die de wortels van je planten aantast. Wanneer een plant te veel water krijgt, worden de perfecte omstandigheden voor deze ziekten gecreëerd. De meest voorkomende schimmels die de oorzaak van wortelrot zijn, zijn Pythium en Fusarium. Dit zijn beide pathogenen die het wortelweefsel vernietigen en ontbinden.

Toch kan wortelrot ook zonder deze schimmels ontstaan. Een teveel aan water of een slechte afwatering met een tekort aan zuurstof in de grond tot gevolg belemmeren het functioneren van de wortels. Ook het zuurstof gebrek kan de aanleiding van wortelrot zijn.

Wortelrot kamerplanten

Zo herken je wortelrot

Doordat de wortels van planten zich in de grond bevinden, kan het lastig zijn om te zien of er sprake is van wortelrot. Bij wortelrot worden de wortels papperig en bruin. De eerste symptomen die wijzen op wortelrot vinden dan ook plaats onder de grond. Wanneer je aan de bladeren van de plant ziet dat er iets mis is, is er al sprake van enige schade aan de wortels. Tekenen van wortelschade zijn:

 • Geel kleurende bladeren
 • Bruine, uitgedroogde bladeren
 • Slappe bladeren
 • Je plant verliest blad
 • Stengels die bij de aanzet zacht zijn
 • De grond is (en blijft) erg vochtig
 • De potgrond heeft een muffe geur

Doordat je plant bij schade aan de wortels niet meer goed in de mogelijkheid is om water op te nemen, kan het erop lijken dat je planten te weinig water krijgen. Dit terwijl de grond dus nat is, en je plant eigenlijk al teveel water krijgt.

Zo voorkom je wortelrot

Wortelrot is een veel voorkomend probleem bij plantenliefhebbers. Je wil je kamerplanten goed verzorgen en voorkomen dat ze dorst hebben. Toch kunnen kamerplanten over het algemeen beter wat minder water krijgen dan teveel.

Om wortelrot te voorkomen kun je:

 • Onderzoek doen naar de waterbehoefte van specifieke kamerplanten.
 • Controleren of je plant echt water nodig heeft door in de grond te voelen met je vinger. Steek je vinger in de grond. Blijft er grond aan je vinger plakken en/of voelt de grond vochtig, dan kun je nog even wachten met watergeven.
 • Gebruik een watermeter wanneer je het lastig vind om de benodigde hoeveelheid water in te schatten.
 • Kies de juiste potmaat voor jouw plant. Een te grote pot kan er namelijk voor zorgen dat de potgrond onnodig lang nat blijft.
 • Kies de juiste potgrond voor je plant. Een cactus heeft andere eisen dan een palm of een bloeiende kamerplant. Door gebruik te maken van de juiste potgrond zorg je niet alleen dat de plant in het begin is voorzien van de gewenste voeding. Ook zijn deze specifieke potgronden afgestemd op onder andere de mate waarin de grond water vasthoudt voor de plant.
 • Zet je plant met een kweekpot in de sierpot en/of breng hydrokorrels aan op de bodem van de pot voor een goede afwatering. Zo voorkom je dat jouw kamerplanten met natte voeten komen te staan.

Wortelrot bestrijden

Heeft jouw plant last van wortelrot, maar ben je er op tijd bij dan kun je jouw kamerplant mogelijk nog redden. Wel heeft je plant na deze reddingsactie tijd nodig om er weer bovenop te komen.

Stap 1: maak de wortels van de plant los en verwijder zoveel mogelijk aarde. Let op, want wortels zijn erg breekbaar. Ga dan ook voorzichtig te werk om de schade te beperken. Het is niet nodig om de aarde volledig te verwijderen. Wel is het belangrijk dat je de wortels kunt zien.

Stap 2: Zijn de wortels beschadigd? Verwijder in dat geval voorzichtig de beschadigde delen van de wortels. Je herkent deze aan de bruine kleur en zachte structuur. Gezonde wortels zijn stevig en wit van kleur. Gebruik voor het verwijderen van de beschadigde wortels een schoon, scherp mes om verspreiding van de wortelrot te voorkomen.

Stap 3: Snoeien maar! Nadat de wortels een grondige inspectie hebben gehad, is het tijd om de plant te snoeien. De hoeveelheid blad dient namelijk wel in verhouding te zijn tot de grootte van de wortels. Door de plant te snoeien voorkom je stress.

Stap 4: De juiste grond is van groot belang. We vertelde net al kort over de verschillende soorten potgrond die er zijn. Elke soort potgrond is afgestemd op de behoeften van bepaalde planten. In het algemeen geldt dat een luchtige potgrond perfect is voor jouw kamerplanten. Planten zoals een cactus, palm, orchidee of hortensia hebben specifieke behoeften. Daarom zijn er onder andere voor deze planten speciale potgronden verkrijgbaar.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten