Inspiratie
Klein terras.png
26 apr. 2024

Tips voor een kleine tuin inrichten

Tuinieren is leuk, ongeacht de grootte van je tuin. Kleine tuinen vragen wel wat meer planning om alles er goed in te krijgen en te voorkomen dat het rommelig oogt. In plaats van precies te vertellen wat je moet planten, geven we je liever handige tips voor de indeling van je tuin. Zo kun je je eigen stempel op je tuin drukken en creëren wat jij nodig hebt. Of dat nu een rustig plekje is om te zitten, een moestuin vol groenten en fruit, of een combinatie van beide. Geen tuin is te klein, met een goede planning is alles mogelijk.

Hier zijn onze top 5 tips om het meeste uit je kleine tuin te halen:

Plekje om te zitten

Om te genieten van je tuin wil je een fijne plek om te zitten en te relaxen. Kijk op een zonnige dag welk deel van je tuin het meeste zon krijgt. Kies tuinmeubelen voor minimaal 2 personen en met ruimte voor een drankje en/of borrelplankje. Schaduw op warme dagen kun je creëren met bijvoorbeeld een schaduwdoek of een parasol.

Afwisseling in materialen

Kleine tuinen worden vaak helemaal in één stijl aangelegd, denk bijvoorbeeld volledig bestraat in dezelfde tegel of volledig gazon. Dit kan de tuin juist kleiner doen lijken. Door te spelen met verschillende zones en materialen creëer je juist ruimte. Voeg bijvoorbeeld rondom je gazon of naast je terras een border met bloemen toe. Kies voor een pad bijvoorbeeld een andere tegel, stapstenen door het gazon heen of juist boomschors. Wees creatief! 

Tip: probeer de tegels in je tuin te verminderen en te kiezen voor groen. Dit helpt de temperatuur in jouw tuin te verlagen op warme dagen, maar ook op natte dagen zorgt het dat het regenwater veel beter wegloopt. Zelfs in een kleine tuin maakt groen al een groot verschil. Een regel die vaak gehanteerd wordt is ⅓ voor tegels en ⅔ voor groen.

Lichte kleuren

Lichte kleuren op schuttingen, schuren en tuinmeubelen laten je tuin groter lijken. Verf je schuur in een lichte kleur en zie hoe dit het licht reflecteert en je tuin groter doet ogen. Gebruik pastelkleuren voor meubels en decoratie, dit helpt licht te brengen in schaduwrijke hoekjes. Grote spiegels kun je beter vermijden omdat volgens daar tegenaan vliegen. Kleine spiegels of mozaïek werken wel goed en helpen de ruimte optisch te vergroten.

Ga de hoogte in

Kijk niet alleen naar de grond, maar ook naar je muren en schuttingen. Klimplanten doen het vaak goed in potten en je kan eenvoudig een rek of draad bevestigen als ondersteuning. Verticale tuinen zijn erg populair geworden. Er is een enorm aanbod aan hangmanden, plantenbakken voor de muur, bloemtorens... Je kan zelfs zelf creatieve plantenbakken maken om aan je muur te hangen! Bedek je schutting met een mooie klimop en kies boven je terras voor een dakboom.

Vermijd rechte lijnen

Dit is niet altijd makkelijk, maar een ronde kant aan je grasveld of een slingerend pad doorbreekt het ‘hokjesgevoel’ dat je vaak in kleine tuinen hebt. Zo kun je ook creatiever zijn met beplanting. Bij een border die naar buiten buigt, heb je meer ruimte om te planten. Kies voor wat lagere planten vooraan en een mooie hoge plant achteraan. Zo doorbreek je de zichtlijn, waardoor je door de tuin moet lopen om alles goed te kunnen zien. Dit maakt ook een kleine tuin veel interessanter. 

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border