Inspiratie
Stapstenen gazon.jpg
15 mrt. 2023

Wil je een pad aanleggen in je gazon? Zo doe je dat!

Een mooi recht gazon is mooi… maar soms wil je iets unieks met je grasmat. Een pad kan dat speelse effect geven aan je gazon. Er zijn veel mogelijkheden qua vorm en materiaal. Heb je nog geen gazon, maar ben je van plan om deze aan te leggen? In dat geval kun je de paden het beste direct neerleggen, nog voor je begint met het zaaien van je gazon. 

Laat je inspireren

Voordat je begint met het aanleggen van het pad, is het belangrijk om een paar dingen te bedenken. Waar wil je het pad hebben? Waarvoor ga je het gebruiken? Hoe wil je dat het eruitziet, kronkelig of juist recht? En welk materiaal wil je gebruiken? Ga je verlichting langs het pad plaatsen? 

Er zijn veel mogelijkheden, niet alleen voor de vorm maar ook voor het kiezen van het juiste materiaal. Ga je voor grote houten planken, boomschors, of passen tegels beter bij jouw tuin? Grote tegels kunnen het pad een strakke en elegante uitstraling geven, terwijl stapstenen juist een natuurlijke look hebben door hun organische vorm. 

Stapstenen

Houtsnippers

Stenen

Houten pad

Aan de slag 

Als je eenmaal duidelijk hebt hoe het pad eruit moet zien, van welk materiaal het wordt gemaakt en waar het precies komt, is het tijd om te beginnen. 

Stappenplan: 

  1. Begin met het verwijderen van het gras op de plek waar het pad moet komen. 
  2. Maak de grond onder het pad gelijk met zand.  
  3. Leg de kabels voor de verlichting aan. Voordat het pad er daadwerkelijk ligt, heb je namelijk de kans om de kabels netjes weg te werken. 
  4. Tijd om het pad zelf te leggen!

Tips: 

  • Als je tegels gebruikt, zoals klinkers, vergeet dan niet om voegzand tussen de tegels te vegen. Dit zorgt ervoor dat het pad stevig blijft liggen en dat er minder onkruid tussen de tegels groeit. 
  • Let bij het aanleggen van een houten pad er op dat er geen onbewerkt hout op de vloer komt te liggen, dit zorgt dat het hout sneller gaat verrotten. 
  • Overweeg je een grindpad of een pad van natuurlijk materiaal zoals Pokon Boomschors Excellent of Pokon Kokos Bodembedekker? Leg dan eerst een worteldoek neer om te voorkomen dat er onkruid tussen je pad groeit. Kies ook een borderrand uit, zodat het materiaal niet in je gazon belandt. 

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon