/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Ilex Crenata

De Ilex Crenata is een plant die ook bekend staat als een buxus alternatief. Deze plant is namelijk niet gevoelig voor de buxusmot of -rups. De Ilex Crenata heeft als bijnaam de Japanse Hulst. De plant groeit snel, is minder bossig dan de buxus en blijft het hele jaar door groen. Een ideaal alternatief voor de buxus. In deze blog lees je wat voor verzorging de Ilex Creneta in jouw tuin nodig heeft.

De kenmerken van de Ilex Crenata

Planttype: Heester
Grondsoort: Pokon Buxus Grond
Bemesten: Twee keer per jaar
Vochtigheid: Normaal
Standplaats: Halfzon, zon
Wind: Windbestendig
Gebruik: Solitair
Hoogte: tot 3,5 meter
Groeiwijze: Opgaand, bolvormig
Blad/loof: Groenblijvend
Winterhardheid: Goed (-23,3 tot -17,8°C), USDA zone 6

Potgrond

De Ilex Crenata is een perfect alternatief voor de buxus, ze hebben zelfs dezelfde grond nodig. Ga voor de Pokon Buxus Grond waar genoeg voedingsstoffen in zitten voor de eerste 100 dagen. In deze grond zitten grondstoffen zoals turfstrooisel, klei en rijstkaf. Dit is precies waar jouw Ilex Crenata behoefte aan heeft. Zo krijg je een sterkere plant die meer weerstand heeft tegen allerlei ziektes en plagen.

De beste plek voor de Ilex Crenata

De Ilex Crenata kan wel tot 3,5 meter hoog worden. Zorg er dus voor dat deze genoeg ruimte heeft om te groeien. Wil je er een haag mee maken? Per meter heb je tussen de 3 tot ongeveer 5 plantjes nodig, afhankelijk van het formaat van de plantjes. Zet je de Ilex Crenata in een pot om in een vorm te snoeien dan is één plantje al voldoende.

De Ilex Crenata is een echte zonaanbidder maar heeft zo nu en dan ook schaduw nodig. Probeer daarom een plekje te vinden waar je op een dag zowel zon als schaduw hebt. Zo heeft de Ilex Crenata het naar zijn zin en geniet jij zo lang mogelijk van je plant.

Ilex Crenata voeden

In de Pokon Buxus Grond zit voeding voor de eerste 100 dagen. Met deze voeding houdt de Ilex Crenata het een half jaar vol. Na een half jaar is het tijd voor nieuwe voeding. Geef de voeding in april en in juni. Dit zijn de maanden waarin de Ilex het meest groeit en dus de meeste voeding nodig heeft.

Gebruik hiervoor de Pokon Buxus Voeding. Dit zijn korrels die je het beste onder de Ilex Crenata kan strooien. Let op: wanneer je het op de bladeren strooit kan dit de bladeren verbranden. Hark de korrels ook door de bovenste laag van de grond. Zo beginnen de korrels met het verspreiden van de voedingsstoffen.

Gebruik geen kalk. De buxus vindt kalk af en toe wel fijn, maar deze plant juist niet.

De plant snoeien

De Ilex Crenata is prima te gebruiken als haag, maar ook als potplant. Wanneer de Ilex op een fijne plek staat en gezond is, kan zij tot 30 centimeter per jaar groeien. Mocht de Ilex Crenata te hoog worden kun je hem prima snoeien.

Snoei de plant minimaal twee keer per jaar. De eerste snoeibeurt in het jaar is eind mei of begin juni. De tweede snoeibeurt is rond eind augustus of begin september. Tijdens de eerste snoeibeurt van het jaar snoei je wat dieper dan alleen de nieuwe takjes. Dit is beter voor de gezondheid van de plant. De tweede snoeibeurt is het perfecte moment om de plant bij te werken en enkele takjes te snoeien. Doe dit niet op de warmste dagen, maar juist op de koelere of bewolkte dagen. Dit is fijner voor jezelf en voor de plant. De jonge blaadjes zijn gevoeliger voor de zon en verbranden snel.

Je kunt ook de meest prachtige vormen snoeien in een Ilex Crenata. Om de plant in de vorm te houden zal je vaker moeten snoeien. Hoe vaker je snoeit, hoe compacter de plant wordt.

Ilex Crenata water geven

De Ilex Crenata kan tegen de droogte, maar een licht vochtige bodem is het beste. Wanneer er drogere periodes zijn zal de Ilex water proberen te stelen bij nabije planten. Geef daarom in droge en/of warme periodes twee keer in de week goed water in plaats van elke dag een beetje. Laat de bodem een beetje indrogen om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

Producten van Pokon

Pokon heeft meerdere producten om jouw plant te helpen om gezond en sterk te blijven. Gebruik de Pokon Buxus Grond om de Ilex een goede eerste start te geven. Wanneer de voeding op is, kun je Pokon Buxus Voeding gebruiken om voeding aan de bodem toe te voegen.

Merk je dat de Ilex Crenata zijn groene kleur verliest, kan Pokon Bitterzout Groenmaker of Pokon Buxus Groen helpen om de groene kleur terug te brengen.

Pokon Powerplanten