BLOG
Floor_foto 2_bloemen02.jpg
28 jul. 2017

Oost-Indische kers

Wat niet kan missen in een moestuin is de Oost-Indische kers. Het is een plant die je hele tuin door kruipt en het is dus een goede bodembedekker. Je vindt hem dan ook heel vaak terug in gewone siertuinen. Het is heel mooi om te zien dat er heel veel beestjes op afkomen. De bloemen trekken bijen, hommels en vlinders aan. Ook omdat de bladeren goede beschutting geven, is het een mooie verstopplek voor veel andere diertjes. Hieronder vind je nog wat leuke weetjes over de Oost-Indische kers, mijn topfavoriet in de moestuin.

Oost Indische kers

Weetjes over de Oost-Indische kers

 • Oost-Indische kers zaai je in april in volle grond in de moestuin. Je kunt de eerste bloemen vinden na ca. 2,5 maand.
 • Er zijn meer dan 90 soorten Oost-Indische kers. Per ras zullen vooral de kleur van de bloemen en het verschil in blad het onderscheid maken.
 • De Oost-Indische kers komt oorspronkelijk helemaal niet uit Oost-Indië. Dit zou je wel verwachten met deze naam, maar deze plant komt uit Amerika.
 • Alles van dit plantje kun je eten: de bladeren, de bloemen en de zaden.

Bloemen Oost Indische kers

 • Als je de zaden plukt als ze gedroogd zijn aan de plant, kun je ze bewaren voor volgend seizoen. Deze zaden geven weer heel veel nieuwe planten.
 • De bloemen kun je gebruiken om heerlijke azijn van te maken. Gebruik hiervoor witte wijnazijn en een beetje suiker. De bloemen kun je ook gebruiken om, in combinatie met groenten, te wokken.
 • De smaak van de bloemen heeft wat weg van een mix van mierikswortel en rucola. Het zorgt in ieder geval voor veel pit.
 • Je kunt de zaden, als ze nog groen zijn, ook oogsten en inmaken in zuur. Voeg hier wat lekkere kruiden aan toe en laat het 3 maanden staan. Deze zaden heten dan ook wel Oost-Indische kers kappertjes.
 • De bladeren kun je gebruiken door de salade of je kunt er een pesto van maken. De smaak van de bladeren kun je wat vergelijken met de bloemen.
 • Helaas vind je wel eens luizen onder de bladeren van de Oost-Indische kers. Breek deze bladeren af en gooi ze weg. De rest van de plant groeit gewoon verder en kun je nog prima eten. De luizen op de Oost-Indische kers geven eigenlijk ook een signaal af. Bladluizen op Oost-Indische kers wijzen op een tekort aan kalk in de bodem.

Zaden Oost Indische kers

 • De bloemen zijn zowel vrouwelijk als mannelijk en daarom maakt de plant ieder jaar heel veel bloemen aan.
 • De plant zaait zichzelf heel erg makkelijk uit. Wil je niet het jaar erna je hele tuin vol met Oost-Indische kers hebben staan, pluk dan alle zaden van de plant af voordat ze bruin worden en zichzelf op de grond laten vallen. In de grond zullen ze namelijk wachten op het volgende warme seizoen.
 • De komkommertelers zijn dol op Oost-Indische kers. De plant houdt namelijk komkommerkevers, die de komkommers veel schade kunnen toebrengen, op een afstand. Ook de broccoli en bloemkool zaai je bij voorkeur in de buurt van de Oost-Indische kers.

Heb je vragen over de Oost-Indische kers, laat het mij weten en reageer!

Groetjes,

Floor

Lees ook: Kruidenparadijs

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin