/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Broccoli

Broccoli, (latijns: Brassica oleracea convar. botrytis var. Cymosa) is één van de meest vitaminerijke groenten in de moestuin en behoort net als bloemkool tot de kruisbloemigenfamilie.

Broccoli kenmerken 

Planttype: Groente
Hoogte: 40 cm, 50 cm
Blad/loof: groen, blauw
Gebruik: stoven, koken
Grondsoort: Moestuin Grond
Bemesten: februari tot en met augustus
Standplaats: zon
Zaaitijd: februari, maart
Planttijd: april, mei, juni, juli, augustus
Oogsttijd: juni, juli, augustus, september, oktober

Zaaien van broccoli

Van februari t/m juli kun je broccoli zaaien. Let daarbij goed op welk ras je kiest, er bestaan zowel zomer- als wintersoorten. Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond. Voor zomerbroccoli mag je vanaf half maart al zaaien in de volle grond. Het zaaien van winterbroccoli kan vanaf mei. Zaai de zaden op 1 cm diepte en met een afstand van 50 cm op een plek in de halfschaduw.

Zaailingen verspenen

Wanneer de ontkieming zeer goed is verlopen en er meerdere zaailingen op dezelfde plaats zijn ontstaan is het van belang om de planten uit te dunnen. Zo krijgt iedere zaailing voldoende ruimte om uit te groeien tot een mooie en stevige broccoliplant. De planten bestaan straks immers voor een groot deel uit de schutbladeren en nemen hierdoor veel ruimte in. Sterke zaailingen die je uit de grond hebt getrokken kun je op een nieuwe plaats uitplanten. Dit noemen we verspenen.

Bodem en bemesting

Eén van de belangrijkste ingrediënten om de teelt van broccoli goed te laten slagen is een goede, vochtige en waterdoorlatende grond. Net als vrijwel alle andere kolen verlangt broccoli naar goed bemestte bodem. Verwen de grond regelmatig met extra meststoffen of een laagje compost. Wanneer je begint met kweken kun je de bovenste laag van de grond ook voorzien van een dikke laag biologische (moestuin)grond.

Verzorging

Nadat de planten een vaste plek in de moestuin hebben gekregen is het vooral belangrijk om de grond en bodem goed vochtig te houden. Helaas vormen broccoliplanten en andere kolen ook een erg lekker maaltje voor slakken. Om je oogst veilig te stellen kun je de ongewenste tuinbezoekers weren door cacaodoppen rondom de planten te strooien en sterk geurende planten zoals Oost-Indische kers en tijm en lavendel te planten.

Broccoli oogsten

Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten. Je oogst daarom altijd eerst de centrale knop. Van de bijgegroeide zijknoppen kun je weken, soms zelfs maanden later blijven oogsten.

Pokon Powerplanten