Tips
herfst tuintips
8 sep. 2017

4 tips tuinonderhoud in de herfst

Wanneer de herfst begint, komt het bloeiseizoen van de meeste planten ten einde. Je tuin neigt er dan ook naar om in de herfst minder kleurrijk te worden, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Er zijn namelijk nog genoeg mooie planten die juist in de nazomer en in de herfst hun bloemen tonen. Ook is het erg belangrijk om je planten in de herfst op de juiste manier te verzorgen, zodat ze goed de winter doorkomen. In deze blog geven we je graag wat tips voor het onderhouden van je tuin in de herfst.

Tip 1: Plant nazomerbloeiers in je border

Er zijn verschillende nazomerbloeiers waarmee je de beplanting in je border echt op kunt halen. De bloemen hiervan blijven verschijnen tot ver in de herfst en veel late bloeiers vertonen ook echte herfstkleuren zoals gele, oranje en rode tinten. Denk bijvoorbeeld aan de oranje dropplant Agastache ‘Firebird’, dahlia’s, bloemriet (Canna), zonnebloemen (Helianthus), Crocosmia en zonnehoed (Rudbeckia).

Een tip is om eerst een paar late bloeiers in potten te kweken en vervolgens in de nazomer tijdelijk tussen de uitgebloeide planten te zetten. Heel geschikt hiervoor zijn de dahlia’s, ijzerhard (Verbena bonariensis) en eenjarigen zoals de siertabak (Nicotiana). Zet late bloeiers het liefst achteraan in de border, of tussen lagere planten die eerder bloeien.

Tip 2: Bemest je border

De meeste planten zullen in het najaar niet bloeien, omdat ze dan in rust verkeren. Ze hebben wel voedingsstoffen nodig om zich tegen de winter te beschermen en om zich na verloop van tijd weer voor te bereiden op het voorjaar. Het is daarom slim om in september voor de laatste keer je tuin te bemesten.

Tip 3: Plant nieuwe bloembollen

Om in de lente weer van prachtige krokussen, narcissen, tulpen en blauwe druifjes te genieten, kun je in de herfst alvast nieuwe bloembollen planten. Voordat je de nieuwe bloembollen plant, moet je wel eerst de uitgebloeide bollen van afgelopen zomer weghalen. Zo ontstaat er weer volop ruimte om nieuwe bollen te planten!

De bollen moeten altijd twee keer zo diep worden geplant als de bollen hoog zijn. Zeker weten dat je op tijd bent met het planten van je nieuwe bloembollen? Doe dat dan voor de eerste nachtvorst. Wist je dat wij ook bloembollen voeding verkopen?

Tip 4: Wied het onkruid in je tuin

Door onkruid te wieden blijft je tuin veel mooier. Het is belangrijk om dit bij te houden, aangezien onkruid namelijk stug door blijft groeien gedurende het jaar. In de herfst groeit het wel minder hard als in de zomer, daarom is het ook een goede periode om het onkruid te gaan wieden, aangezien je hierna relatief lang kunt genieten van een prachtige, onkruidvrije tuin.

Heb jij nog goede verzorgingstips voor je tuin dit najaar? Deel ze met ons in de reacties!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl