Tips
shutterstock-1349809259
13 jun. 2022

De perfecte planten voor meer privacy

Een tuin is een oase van ontspanning en groen, waar je in de weekenden heerlijk tot rust komt. Dat iedereen ervan kan meegenieten is soms minder fijn. Is dit in jouw tuin ook het geval? Hoog tijd om je tuin af te schermen en op deze manier te zorgen voor meer privacy. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Welke wijze passend is, is afhankelijk van de grootte en ligging van je tuin. Wij nemen je mee langs de mogelijkheden.

Probleem bepalen
1. Groene schutting
2. Pergola
3. Bomen
4. Planten in pot
5. Hangplanten
Geluid dempen

Probleem bepalen

Voordat je naar je tuinhuisje rent om de potgrond en de spade tevoorschijn te halen, is het belangrijk om vooraf te bepalen waar de punten zijn waar inkijk ontstaat. Het is een goed idee om vanaf de buitenkant kritisch te kijken naar je tuin. Noteer waar de probleempunten zich bevinden en hoe breed en hoog ze zijn.

Afhankelijk van de ligging van je tuin kan het zijn dat je enige inkijk blijft behouden. Toch kan je met enkele handig geplaatste struiken of bomen al snel meer privacy creëren. Bepaal vooraf welke plekken je graag volledig wil afschermen voor pottenkijkers. Denk hierbij aan je terras of zwembad.

1. Groene schutting

Meer privacy is snel te realiseren door een hoge haag of een rij met struiken te plaatsen. Dit ontneemt direct het zicht en voegt daarnaast extra groen toe aan je tuin. Kies hierbij bijvoorbeeld voor buxus, beukenhaag, haagbeuk, laurier of conifeer. Wil je meer weten over een haag als groene schutting? Lees hier dan verder.

2. Pergola

Een pergola is perfect om inkijk in je tuin te verminderen en zorgt voor een visueel spektakel wanneer het groen weelderig groeit en bloeit. Met zoveel kleur is het lastig om nog iets anders te zien, daardoor is een pergola juist perfect om de inkijk in je tuin te verminderen.

Afhankelijk van de plaatsing van de constructie kan je ervoor kiezen om een pergola te combineren met een muur van groen, waarachter je heerlijk beschut kan genieten. Natuurlijk zorgt een pergola niet alleen voor privacy, door het bladerdek creëer je een schaduwrijke omgeving die verkoelt en je beschermt tegen de zon. la een beschutte plek biedt tegen de felle zomerzon. Daarnaast verkoelt het bladerdek ook nog eens. Stuk voor stuk fantastische redenen om te kiezen voor een sprookjesachtige setting in je tuin.

 

3. Bomen

Goed geplaatste bomen kunnen inkijk vanuit de ramen van je buren voorkomen. Je blokkeert hiermee namelijk een groot deel van het zichtveld. Afhankelijk van het formaat van de tuin kan het nodig zijn om meerdere bomen te plaatsen, denk hierbij bijvoorbeeld aan leibomen. Lees je tijdens het keuzeproces goed in, want sommige bomen worden erg groot en zijn wellicht niet geschikt voor een tuin bij een rijtjeswoning. Zo zijn in een kleine tuin fruitbomen vaak zeer passend. Wanneer zelfs deze te groot zijn kan je ook kiezen voor bomen die in pot groeien. Het bladerdek schermt een groot deel van je tuin af en zorgt voor de gewenste privacy.

4. Planten in pot

Veel planten in pot blijven klein of laag bij de grond, maar er zijn ook veel soorten die flink de hoogte in kunnen schieten. Hiermee kan je in een kleine tuin of op een terras of balkon het zicht ontnemen aan nieuwsgierige voorbijgangers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan planten zoals bamboe. Dit groeit snel, wordt erg hoog en is dus ideaal te gebruiken als afscherming. Daarnaast kan bamboe in potten op strategische punten in je tuin of op je terras geplaatst worden.

5. Hangplanten

Met hangplanten breng je veel sfeer en speelsheid in je tuin en ze kunnen helpen bij het creëren van privacy. Wanneer je bijvoorbeeld een balk op twee palen bevestigt en hier mooie hangplanten aan ophangt, ontstaat er een fleurig gordijn. Hierdoor wordt het zicht ontnomen en kijk jij tegen een prachtige zee van bloemen aan. Eenzelfde effect is ook mogelijk met een plantenklimrek of trellisscherm. Door hier hangplanten tegenaan naar beneden te laten groeien kan niemand naar binnen kijken, maar geniet jij van heerlijk fris groen.

Geluid dempen

Privacy heeft niet alleen een visueel aspect, vaak kan iedereen ook alles horen wat er in je tuin gebeurt. Wanneer jij gesprekken van de buren letterlijk kan volgen, is de kans erg groot dat de buren ook meegenieten van al jullie gesprekken. Planten hebben echter een dempende werking. Door dit op een handige manier in te zetten, worden geluiden uit de tuin daarbuiten minder goed hoorbaar en geniet je van meer privacy in je eigen tuin. Welke manier je ook kiest, deze oplossingen zorgen direct voor meer privacy én groen in je tuin, waar je vervolgens ongestoord van kan genieten.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border