Tips
Een Ilex Veticillata plant vol met rode bessen
26 jun. 2020

Welke Ilex past bij jouw tuin?

Misschien heb je al weleens gehoord van de Ilex. Dat zou ook goed kunnen, want deze plant komt in steeds meer Nederlandse tuinen voor. Wil jij ook een Ilex of zelfs een hele haag in je tuin? We zetten een aantal mooie varianten voor je op een rijtje.

Ilex Crenata

De Ilex Crenata staat ook wel bekend als de Japanse hulst. Deze soort staat vooral bekend als een buxusvervanger. Buxussen hebben natuurlijk last van de buxusmot- en rups, maar dat is bij de Ilex Crenata gelukkig niet het geval. Ook is het een wintergroene plant en is hij zeer geschikt om een haag mee te maken, dus het is niet gek dat deze plant steeds populairder wordt. Lees hier meer over de verzorging van de Ilex Crenata.

Ilex Aquifolium

Deze heester, beter bekend als Hulst, wordt gezien als een echte kerstplant vanwege zijn rode besjes en wintergroene takken. Maar let op, de bessen van de Ilex Aquifolium zijn niet eetbaar en zelfs giftig voor mens en dier. Onderaan deze plant vind je scherpe en stekelige bladeren. Deze bladeren houden kleine beestjes dus op afstand. Hoger in de plant, hebben de bladeren geen stekels en daarom moet je met deze plant goed oppassen als je huisdieren hebt. Hoewel hulst niet snel groeit, kan deze plant wel een heuse boom van tien meter hoog worden, dus bedenk goed of hier plek voor is in je tuin.alter

Ilex Meserveae ‘Little Rascal’

Deze plant wordt ook vaak blauwe hulst genoemd, omdat de bladeren donkergroen tot blauwgroen zijn. Deze plant kan een meter hoog worden en is, net als zijn broertje de Ilex Crenata, zeer geschikt voor het maken van een haag. Wel is het zo dat als deze plant in een haag gebruikt wordt, hij jaarlijks gesnoeid moet worden om in model te blijven. Ben je niet zo’n fan van een haagje of kleine plant? De Meserveae is ook verkrijgbaar op stam. Welke variant je ook kiest, je wil hem natuurlijk wel mooi groen houden. Hiervoor kun je plant voeden met Pokon Bio Buxus & Ilex Voeding.

Ilex Verticillata

De Ilex Verticillata noemen we in Nederland ook wel de Winterbes en dat is niet zo vreemd als je naar de plant kijkt. Hij heeft, net als de Ilex Aquifolium, takken met rode bessen. Het grote verschil is, dat deze variant bladverliezend is en de takken soms alleen vol bessen zitten.

Zoals je ziet zijn de planten dus erg verschillend. De ene kan ontzettend groot worden, terwijl de ander net groot genoeg is voor een klein haagje. Ook heb je dus Ilexen met en zonder besjes. Kijk wat bij jouw tuin past en lees voor aankoop het plantlabel goed door.
Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border