Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopisch kleine wormpjes die je met het blote oog niet kunt zien. Ze spelen een belangrijke rol in de biologische bestrijding van plagen, maar hoe zien deze kleine helpers er eigenlijk uit?
Aaltjes zijn kleine, wormachtige organismen die er onder een microscoop uitzien als dunne, doorzichtige draadjes. Ze hebben een langwerpig lichaam met een ronde doorsnede en geen zichtbare segmenten, zoals bij regenwormen. Hun vorm is meestal glad en eenvoudig, en ze hebben geen poten of antennes.
Afhankelijk van de soort kunnen ze licht gebogen of recht zijn en bewegen ze zich door kronkelende bewegingen. Je zou ze kunnen vergelijken met heel kleine, soepele draadjes die in water drijven. Omdat ze zo klein zijn, zijn details vaak pas zichtbaar als je nog verder inzoomt met een microscoop.
Nee, aaltjes zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kunt zien. Ze zijn meestal tussen de 0,1 en 2,5 millimeter lang. De meeste aaltjes zijn kleurloos of doorzichtig, waardoor ze bijna onzichtbaar zijn. Om aaltjes te kunnen zien, heb je een microscoop nodig. Je kunt een kleine hoeveelheid aaltjes met water onder de microscoop leggen. Levendige aaltjes bewegen snel en zijn goed te zien.
Wanneer je aaltjes koopt, vind je een korrelig poeder in het zakje. Dit is een speciale microplastic formule die zorgt dat de aaltjes blijven leven en je ook kunt zien waar de aaltjes zijn. Lees hier hoe je aaltjes gebruikt.
Aaltjes zijn microscopisch klein en variëren in grootte, afhankelijk van de soort. Over het algemeen zijn ze tussen de 0,1 en 2,5 millimeter lang, wat ongeveer zo groot is als een zandkorrel. Lees ook: Hoe lang leven aaltjes?
Aaltjes zijn heel klein, tussen de 0,1 en 2,5 millimeter lang. Je kunt ze niet zien zonder een microscoop. Ze hebben een lang, dun en glad lichaam, net als een draadje. De meeste aaltjes zijn kleurloos of doorzichtig, waardoor ze bijna onzichtbaar zijn. Ze bewegen zich kronkelend voort.