Tips
cacaodoppen-1
15 dec. 2021

Cacaodoppen: de multifunctionele bodembedekker

Planten hebben soms een beetje hulp nodig om het beste uit zichzelf en hun grond te halen. Met simpele oplossingen help je jouw planten een heel eind op weg. Cacaodoppen, ook wel bekend als cacaoschillen, cacaoschelpen of cacaoschalen, zijn de perfecte 100% natuurlijk bodembedekker om onkruid in je tuin te voorkomen. Bijkomende voordelen zijn de heerlijke geur en hun zeer decoratieve uiterlijk. Daarnaast biedt het gebruik van cacaodoppen nog tal van andere voordelen voor je tuin. In deze blog vertellen wij je daar alles over.

Wat zijn cacaodoppen?
Voordelen van het gebruik van cacaodoppen?
Hoe gebruik je cacaodoppen?
Cacaodoppen en dieren

Wat zijn cacaodoppen?

Cacaodoppen zijn afkomstig van de cacaoplant. Ze blijven over na het verwijderen van de cacaobonen. Het restmateriaal wordt vervolgens vermalen om te kunnen dienen als bodembedekker voor jouw tuin. Door het verhittingsprocess waar de vrucht doorheen gaat zijn de schillen gesteriliseerd. Hierdoor werken ze zo goed tegen opkomend onkruid. Kies hierbij voor Pokon Bio Cacaodoppen.

Voordelen van het gebruik van cacaodoppen?

Bodembedekkers zijn in de tuin onmisbaar om je planten gezond te houden en ze te beschermen tegen kou, onkruid en andere ongemakken. De belangrijkste voordelen hebben wij voor je op een rij gezet:

  1. De cacaodoppen vormen een laag bovenop de bodem, waardoor water wel naar binnen kan, maar onkruid niet de kans krijgt om te kiemen. Daarnaast houden de doppen het licht tegen dat deze ongewenste planten nodig hebben om goed te kunnen groeien.
  2. De beschermende laag houdt niet alleen onkruid tegen, maar beschermt de wortels van je plant daarnaast tegen winterse temperaturen. De temperatuur in de grond daalt sneller dan de temperatuur in de lucht. Om hiertegen te weren, kunnen je planten wel wat hulp gebruiken van een bodembedekker.
  3. Deze fantastische functie werkt uiteraard ook in de zomer. De cacaodoppen beschermen de aarde tegen uitdroging en felle zonnestralen. Onder de laag kan de aarde het water namelijk een stuk beter vasthouden.
  4. Doordat het water minder snel verdampt, hebben je planten ook een stuk minder water nodig. Dit is vooral handig in de zomer. Laat je niet misleiden door de droge bovenkant van de cacaodoppen. De onderkant is vaak gewoon vochtig. Twijfel je of je plant nog genoeg water tot zijn beschikking heeft? Draai een aantal doppen om en je merkt snel genoeg of een sproeibeurt nodig is.
  5. Deze multifunctionele bodembedekker heeft een fantastische voedende werking. De cacaoschalen geven hun voedingsstoffen langzaam af aan je planten. Naarmate de tijd verstrijkt composteren de doppen vanzelf. Om deze reden voeg je regelmatig een nieuwe laag toe aan te tuin. Dit ziet er ook nog eens hartstikke gezellig uit. Perfect te gebruiken als decoratiemateriaal dus.

Hoe gebruik je cacaodoppen?

Het gebruik van cacaodoppen is bijzonder gemakkelijk en kan in iedere tuin worden toegepast. Het is van belang om vooraf te zorgen dat al het onkruid verwijderd is. Een laag doppen van zo’n vier centimeter bovenop de onkruidvrije aarde, zal ervoor zorgen dat nieuw ongewenst groen moeilijker de kop opsteekt. Besproei daarna de cacaodoppen ruim met water. Dit zorgt er niet enkel voor dat de bovenlaag blijft liggen tijdens winderige dagen, maar het creëert ook een beschermende laag rondom je planten. Deze bodembedekker verteert langzaam. Daarom zal je elk paar maanden een nieuwe bovenlaag aan moeten brengen.

Cacaodoppen en dieren

(Huis)dieren brengen veel plezier. Toch zijn er momenten waarop je liever geen dieren in je tuin hebt. Katten geven vooral tuinliefhebbers overlast, door ongewenst op bezoek te komen. Deze ogenschijnlijk schattige dieren willen nog weleens kuilen graven, waarbij planten het onderspit delven. Vogels voelen zich door hun aanwezigheid ook steeds minder welkom en dan hebben we het nog niet eens gehad over de overlast van uitwerpselen. Gelukkig is er een oplossing mogelijk. Door een laag cacaodoppen tussen de planten te strooien, maak je de aarde een stuk minder aantrekkelijk. Het wordt voor katten lastiger om op deze plekken te graven. Daarnaast vinden ze de geur van de cacao vaak minder prettig. Hierdoor zullen ze snel een ander toekomen zoeken.

Een ander dier dat niet dol is op cacaodoppen is de slak. Om deze reden kan je deze bodembedekker prima inzetten om slakken uit je (moes)tuin te weren. De scherpe kant van de doppen wordt door deze kruipers als bijzonder onprettig ervaren. Op deze manier houdt je jouw planten slakkenvrij.

Heb jij een trouwe viervoeter in huis? Kijk dan uit met het gebruik van cacaodoppen. Honden kunnen erg slecht tegen chocolade. Aan de doppen kan een restje cacao blijven kleven, waardoor je hond hier ziek van kan worden.

Kortom, cacaodoppen hebben vele voordelen die jouw planten de hulp bieden die ze tijdens extreem koud of warm weer goed kunnen gebruiken. Zo weet je zeker dat ook in de zomer of water jouw tuin er perfect bijligt.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border