Tips
shutterstock-1176350737
16 jan. 2019

Mijn buxus wordt bruin, hoe kan dat?

Heb je een buxus in je tuin maar ontdek je dat je buxus bruine, gele of donker gevlekte blaadjes krijgt? Dan is de kans groot dat jouw buxus last heeft van een buxusziekte of heeft de buxusmot schade aangebracht aan jouw buxus. In dit artikel helpen we je graag van deze ziekte of motten af en geven we je tips om dit te voorkomen.

Oorzaken bruine buxus

Wanneer jouw buxus ziek is of buxusmotten bevat, kan dit verholpen worden. Wel is het raadzaam eerst de oorzaak aan te pakken. Zo voorkom je dat de ziekte of de motten terugkeren.

Je buxus kan bruin worden door verschillende problemen: de buxusschimmel en buxusmot kunnen de oorzaak zijn, maar te weinig voeding, de weersomstandigheden en het verplanten van je buxus, kunnen ook leiden tot bruine blaadjes.

Bruine blaadjes

Je buxus kan ook verkleuren door andere reden. Een aantal van deze reden zijn:

  • Te weinig voeding: voed je buxus tussen maart en september regelmatig om zo lang mogelijk te genieten van een groene en gezonde buxus.
  • Droogte: in een periode van extreme droogte, kunnen de blaadjes van jouw buxus ook verkleuren en uitvallen.
  • Vorst: hetzelfde geldt voor een periode van vorst in de winter, ook dan worden blaadjes van de buxus bruin/geel en vallen ze uit. Je kunt buxussen in pot in de wintermaanden dan ook het beste binnen zetten.
  • Verplanten: heb je je buxus net verplant? Dan kan het ook voorkomen dat de blaadjes bruin worden en uitvallen doordat deze onvoldoende water kan opnemen in de grond, niet in de juiste potgrond staat of te weinig voeding krijgt.

We raden je aan om in één van bovenstaande gevallen Pokon Buxus Groen te gebruiken. Daardoor is je buxus binnen no time weer groen en sterk!

Ziekte door buxusschimmel

De buxus is een plant met een dichte structuur. Wanneer er geen onderhoud wordt uitgevoerd aan je buxus, is die dichte structuur de waarschijnlijke oorzaak van buxusschimmel. Door de dichte structuur blijven regendruppels in de plant hangen. Ook wind komt niet door de buxusplant heen. Deze combinatie zorgt ervoor dat schimmels snel kunnen ontstaan.

Een buxus die last heeft van de buxusschimmel Volutella buxi krijgt bruine blaadjes die daarna erg bleek verkleuren. Later vallen de blaadjes uit en wordt jouw buxus steeds kaler.

Wanneer een buxus getroffen wordt door de schimmel Cylindrocladium buxicola, verschijnen er donkere vlekken op de blaadjes. Op de takken van de buxus kun je ook lange zwarte strepen zien.

Ziekte door buxusmot

De buxusziekte door de buxusmot begint vaak met lichte streepjes op de bladeren, maar daar blijft het helaas niet bij. Ook kunnen er zwarte strepen op de takken van de buxus ontstaan. De volgende waarneembare problemen kunnen wijzen op schade door de buxusmot:

  • Spinsel waardoor blaadjes aan elkaar verbonden worden
  • Dode blaadjes
  • Kale takjes
  • Skelet van de buxus is zichtbaar

In een aantal weken kunnen hele buxushagen aangevreten worden door de buxusmot. Je hoeft je buxus dan niet altijd weg te gooien, want zolang je buxus nog leeft, kun je de buxusmot bestrijden om zo je buxus nieuw leven in te blazen.

Producten tegen buxusziekte

Is jouw buxus bruin geworden door de buxusschimmel of buxusmot? Pokon heeft verschillende producten die jou helpen om de buxusziekte te bestrijden. Let op! Deze producten kun je alleen gebruiken als de buxus nog niet dood is. Dit kun je nakijken door een stukje van de buxusbast af te schrapen. Zolang deze nog groen is leeft je buxus nog. Is dit niet het geval, dan is de buxus dood en moet deze weggegooid worden.

Pokon Buxusmotval

De Pokon Buxusmotval bevat een seksuele stof waarmee mannelijke buxusmotten worden gelokt. Hierdoor doorbreek je de levenscyclus van rupsen en motten omdat vrouwtjes niet meer bevrucht kunnen worden. De buxusmotval is 100% natuurlijk en doordat de houder transparant is, kun je makkelijk in de gaten houden hoeveel buxusmotten er al zijn gevangen.

De val kan eenvoudig worden hergebruikt en er zijn ook navulverpakkingen leverbaar.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Probleemoplosser
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Probleemoplosser