Tips
16-07-19

Alternatieven voor buxus

Als je al een aantal jaren een buxus in je tuin hebt, heb je er vast wel eens mee te maken gehad: je buxus is aangetast door een buxusziekte of de buxusmot heeft schade aangebracht aan jouw prachtige buxus.

De schade is vaak zo groot, dat je buxus niet meer te redden is. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die lijken op de buxus, maar veel minder last hebben van ziektes of insecten die schade aanbrengen aan de plant.

Ontdek in dit artikel de leukste alternatieven voor een buxus in de border, een buxus als haag of in een pot. Laat je wel altijd in het tuincentrum of door een plantenkweker adviseren, want de buxusmot zou zomaar zin kunnen krijgen in een andere plant.

Ilex crenata

De meest voor de hand liggende vervanger van de buxus is voor veel mensen de Ilex creneta. Deze plant, die ook wel bekend staat als de Japanse hulst, is een groenblijvende plant met fijne donkergroene bladeren die ook nog eens goed te snoeien is. Het grootste voordeel is dat de buxusmot deze plant helemaal niet schijnt te lusten, omdat de sappen heel anders zijn. De Ilex crenata groeit wel sneller en is minder bossig dan de buxus. De snoeischaar moet bij de Japanse hulst dan ook wat vaker tevoorschijn gehaald worden.

Taxus

Hoewel deze plant er misschien wel anders uitziet dan de buxus, is dit toch een leuk alternatief voor de buxushaag. De taxus groeit traag en je kunt er mooie strakke hagen en vormen van knippen. Deze plant is geschikt voor zowel kleine als grotere hagen en is daarnaast erg onderhoudsvriendelijk. Zolang de grond niet nat is, kan de taxus op bijna elke grond groeien. Eén risico: van de buxusmot zul je geen last meer hebben, maar de taxuskever kan wel langskomen.

Meng de grond rondom de wortels met Pokon Tegen Insecten en Kevers, zo maak je de taxus erg sterk tegen de taxuskever.

Lonicera

Een ander alternatief is de Lonicera (ook wel bekend als de struikkamperfoelie). De groenblijvende bladeren zijn wat kleiner dan van de buxus. Een nadeel is dat de Lonicera erg snel dichtgroeit en daarom zijn vier snoeibeurten per jaar erg normaal bij deze plant. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel: door die snelle begroeiing kun je vormen maken met deze plant.

Leucothoe Zeblid

Ook de druifheide, bekend als de Leucothoe Zeblid, is een goed alternatief voor de buxus. Zeker voor haagjes en kleine bollen is dit een zeer geschikte keuze. Deze plant valt vooral op door zijn herfstverkleuring: in het najaar kleurt het blad namelijk rood en in het voorjaar zijn de bladeren roze van kleur. Het grote verschil met de buxus is dat de Zeblid wat minder strak is door de veel grotere bladeren.

Osmanthus Burkwoodii

Als laatste op de lijst voor buxusalternatieven, staat de Osmanthus Burkwoodii. Deze plant heeft groenblijvende kleine ronde blaadjes en lijkt in dat opzicht op de buxus. Daarnaast groeit de Osmanthus Burkwoodii traag en is de plant erg geschikt voor het maken van lage hagen. De witte bloemetjes in het voorjaar zijn een prachtig extraatje. Niet alleen omdat ze er mooi uitzien, maar ook omdat ze heerlijk ruiken!

Bekijk de alternatieven voor de Buxus nog eens in deze video:

Welke van deze alternatieven voor de buxus heb jij in je tuin?

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.