Tips
shutterstock-735027331
17 mei 2019

Alles over eenjarige planten!

Het is alweer midden mei, wat betekent dat het de perfecte tijd is om je eenjarige zomerbloeiers in de grond te planten. Hoe je dit het beste kunt doen en welke producten je hierbij kunt gebruiken, delen we vandaag in deze blog.

Voorzaaien van eenjarigen

Wist je dat het verstandig is om eenjarigen voor te zaaien? Voorzaaien heeft namelijk grote voordelen ten opzichte van het direct planten in de tuin. Door je eenjarigen voor te zaaien, zorg je er namelijk voor dat:

  • Je meer gecontroleerd kunt zaaien, door de zaden goed te verspreiden;
  • Je dieren (vogels, muizen, slakken) bij je zaden weghoudt, door deze pas uit te planten wanneer ze groot zijn;
  • Zaailingen beter van start gaan, doordat je deze opkweekt.

Eenjarigen in de tuin

Als je geen tijd hebt om je eenjarigen voor te zaaien, kun je deze natuurlijk ook direct in de tuin planten. Er is volop keuze aan kleurrijke, eenjarige zomerbloeiers en elk jaar kun je er met deze plantjes weer voor zorgen dat jouw tuin een andere, vrolijke uitstraling heeft.

De meeste eenjarigen houden van een plek in de zon. Ook geef je eenjarigen voldoende water en voeding, zodat deze goed kunnen groeien. Een speciale potgrond voor tuinplanten draagt hier ook aan bij, zoals de Aanplantgrond Tuinplanten Bio van Pokon.

Eenjarigen in pot en border

Je kunt jouw tuin niet alleen opfleuren door eenjarigen te planten in de tuin, maar ook door deze in potten of in de border te zetten.

Speciaal voor alle eenjarige zomerbloeiers in potten, bloembakken en hanging baskets is er de biologische Pokon Potgrond Terras & Balkonplanten. Om ervoor te zorgen dat jouw planten met dit lenteweer ook genoeg water vasthouden, vul je de pot waarin je de eenjarige wilt zetten eerst met 20-25% Hydrokorrels.

In de voorgrond van jouw border komt vaak genoeg licht, waardoor ook dit een prima plekje is om eenjarigen te planten.

Favoriete eenjarigen van Diana

Onze vaste blogger Diana, van Diana’s mooie moestuin, deelde een tijdje terug haar 5 favoriete eenjarigen:

  1. Goudsbloem (Calendula officinalis Neon)
  2. Cosmos (Cosmos bipinnatus Picotee)
  3. Anijsafrikaantje (Tagetes lucida)
  4. Texas salie (Salvia coccinea)
  5. Oost-Indische Kers (Tropaeolum)

Waarom deze eenjarigen haar favorieten zijn, vertelt zij in deze blog.

Eenjarigen verwijderen

Haal de uitgebloeide bloemen van de eenjarigen regelmatig weg, zodat deze geen zaad meer kunnen vormen. Wanneer je dit doet zullen je eenjarigen veel langer nieuwe bloemen blijven aanmaken.

Wanneer de herfst aanbreekt is het tijd om eenjarigen te verwijderen. Eenjarigen vergaan natuurlijk vanzelf, want zoals de naam al zegt, deze vergaan na één jaar. Toch is het van belang dat je deze uit je tuin verwijdert, om ervoor te zorgen dat jouw tuin een mooie uitstraling blijft houden, zonder vergane plantjes. Ook kun je op deze manier ruimte maken voor nieuw leven. Het verwijderen van de eenjarigen doe je eenvoudig door deze beet te pakken bij de stengel en met wortel en al uit de grond te trekken.

Wat is jouw favoriete eenjarige zomerbloeier?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border