Tips
Engerlingen in gazon herkennen
17 apr. 2024

Engerlingen bestrijden in het gazon

Een van de grootste vijanden van een mooi gazon zijn engerlingen. Deze insectenlarven kunnen flinke schade aanrichten aan je grasveld. In dit blog lees je alles over wat engerlingen zijn, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze kunt bestrijden.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten vliegende kevers, waaronder de meikever, junikever en rozenkever. Deze larven leven onder de grond en voeden zich met de wortels van het gras. Hierdoor kan het gras afsterven en komen graszode los te liggen. In de zomermaanden kan de schade zo erg zijn dat hele delen van het gazon afsterven. Kraaien en andere vogels zijn verzot op engerlingen en trekken de graszode los op zoek naar deze lekkernij.

Zo ziet gazon met engerlingen eruit

Als je last hebt van engerlingen in je gazon, zijn er een aantal symptomen die je kunt herkennen:

 • Gele of bruine/dorre ronde plekken: Engerlingen voeden zich met de wortels van het gras, waardoor het gras geen voeding meer krijgt en afsterft. Ook groeit je gras niet of nauwelijks.
 • Losliggend gras: als de wortels van het gras zijn opgegeten, komt het gras los te liggen.
 • Veel kevers: engerlingen zijn de larven van vliegende kevers. Vind je veel kevers in en rondom je gazon, dan kan dit wijzen op een plaag. 
 • Veel vogels: vogels zijn dol op engerlingen en trekken graag je grasmat los terwijl ze op zoek zijn naar deze lekkernij.

Zeker weten dat je last hebt van engerlingen? Graaf een beetje in de grond. Als je last hebt van een plaag, zal je direct een aantal engerlingen tegenkomen. 

Engerlingen herkennen in het gazon

Engerlingen kun je goed herkennen. Engerlingen zijn geel wit van kleur en hebben een oranje bruine kop. Hun lichaam is in gekromd, in de vorm van een C. Een engerling heeft zes poten en hun huidstructuur lijkt op een rups. Ze zijn meestal rond de 25mm lang worden. Dit is afhankelijk van welke kever de larve afkomstig is. 

Engerlingen herkennen in het gazon

Hoe kun je engerlingen bestrijden?

Als je engerlingen in je gras hebt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. De enige effectieve manier om engerlingen op dit moment te bestrijden is met aaltjes. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopische kleine, wormachtige beestjes. Ze zitten van nature in de bodem. Na toepassing gaan de aaltjes op zoek naar engerlingen om zich daarin te nestelen en te vermenigvuldigen. Na een aantal dagen gaan de engerlingen dood en gaan de aaltjes op zoek naar nieuwe prooien. Zijn alle engerlingen dood? Dan sterven de aaltjes en ben jij van je plaag af.

Hoe kun je engerlingen bestrijden?

Stappenplan voor het bestrijden van engerlingen

Wat heb je nodig:

 • Aaltjes
 • Bakje (Inhoud: 1 liter)
 • Gieter met sproeikop (Meerdere gieters maakt de behandeling gemakkelijker)

Hoe gebruik je aaltjes?

Aaltjes tegen emelten kun je het beste gebruiken op jouw gazon tussen juni en september, wanneer het buiten 19 tot 33°C is. Breng de aaltjes bij voorkeur 's ochtends of 's avonds aan, als het bewolkt is of regent. Zorg ervoor dat ze niet in direct zonlicht komen.

 1. Meet het aantal vierkante meters van je gazon op (lengte x breedte). Je dient altijd je gehele gazon te behandelen voor een effectieve bestrijding.
 2. Haal de aaltjes uit de koelkast en laat deze 30 minuten op kamertemperatuur.
 3. Vul een bakje met 1 liter lauw water.
 4. Voeg de inhoud van het zakje toe en roer goed door. Gebruik het gehele zakje, aaltjes kun je helaas niet bewaren. 
 5. Na 5 minuten roer je opnieuw zodat alle klontjes verdwijnen en het mengsel egaal is. 
 6. Giet de oplossing in een gieter en voeg de benodigde liters water toe. Gebruik 1 liter water per vierkante meter. Als je meerdere gieters nodig hebt, verdeel de oplossing dan gelijkmatig. 
 7. Giet de vloeistof over je gazon. Probeer ongeveer 1 liter per vierkante meter te gieten.
 8. Houd minstens de komende twee weken je gazon vochtig. Aaltjes hebben vocht nodig om zich voort te kunnen bewegen in de grond. 

Als de plaag groot is, moet je het gazon mogelijk een tweede keer behandelen.

Bekijk onderstaande video over hoe je aaltjes kunt gebruiken om engerlingen te bestrijden.

Hoe voorkom je engerlingen?

Een plaag kun je nooit 100% voorkomen. Je kunt de kans echter wel verkleinen. Dit zijn tips om engerlingen te voorkomen in je gras:

 • Een gezond gazon heeft minder kans op ziekte en plagen. Bemest je gazon daarom drie keer per jaar: voorjaar, zomer en najaar. Maai regelmatig met scherpe messen en niet korter dan 4 centimeter.
 • Voorkom overbemesting, bemest je gazon niet vaker dan 3 keer per jaar en houd de dosering van de verpakking aan.
 • Regelmatig de grond aan te rollen. In een bosrijke omgeving is de kans op aantasting groter, maar ook een losse bodemstructuur vergroot de kans. Regelmatig de grond rollen kan dan helpen het te voorkomen.
 • Het aantrekken van natuurlijke vijanden. Vogels zijn dol op engerlingen. Trek ze naar je tuin door vogelhuisjes, bessenstruiken en waterschalen neer te zetten. Dit helpt ook andere plaaginsecten voorkomen. Een andere natuurlijke vijand is de egel. Moedig egels aan om zich in je tuin te vestigen: maak van je tuin een thuis voor egels.

Lees ook:

Veel gestelde vragen

 

Gaan engerlingen vanzelf weg?

Engerlingen eten de wortels van je grasmat op. Ze zullen vanzelf weggaan wanneer hun voedselbronnen schaars worden en ze dus al grote schade hebben aangericht aan jouw grasmat. Het is daarom aan te raden om engerlingen te bestrijden, als je waarde hecht aan een je gazon.

Hoe lang blijven engerlingen in de grond?

De levenscyclus van een engerling wisselt per keversoort. Engerlingen kunnen daarom wel 1 tot zelfs 4 jaar in de grond blijven. 

Hoe diep zitten engerlingen in de grond?

Hoe groter de engerling, hoe dieper ze in de grond gaan zitten. Engerlingen zitten gemiddeld zo'n 5 tot 15 cm diep in de grond. In de winter zullen ze dieper de grond in gaan om bescherming te vinden. Grote engerlingen kunnen dan wel tot 50 cm diep in de grond zitten.

Welke maand engerlingen bestrijden?

Engerlingen kun je het beste bestrijden in de maanden juni t/m september. De aaltjes die namelijk het beste werken tegen deze engerlingen hebben een buitentemperatuur nodig van 19 en 33°C om te overleven.

Wanneer komen engerlingen te voorschijn?

Engerlingen komen in principe niet boven de grond. Tenzij ze bloot komen te liggen door bijvoorbeeld een vogel of ander dier. Je kunt ze vaak ook spotten als je een losliggende graszoden iets optilt. Engerlingen verpoppen zich uiteindelijk tot volwassen kevers. Deze volwassen kevers vliegen vervolgens uit. 

Waar hebben engerlingen een hekel aan?

Engerlingen hebben een hekel aan sterk geurende planten zoals citroenkruid en knoflook. Deze planten kunnen ervoor zorgen dat engerlingen jouw tuin overslaan vanwege hun onaangename geur. Daarnaast vermijden engerlingen goed onderhouden gazons.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon