Tips
Pokon-Gazon-Herstellen
27 feb. 2023

Emelten in je gazon

Ondanks dat je jouw gazon goed verzorgt, kun je alsnog last hebben van ziekte en plagen. Een van de plagen die je gazon flink kunnen beschadigen zijn emelten. Emelten zijn larven van de langpoot mug en komen zowel in het voorjaar als in het najaar voor. In dit blog vertellen we je alles over dit plaaginsect en hoe je ze kunt bestrijden.

Wat zijn emelten?

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Deze muggen leggen hun eitjes in de grond, uit deze eitjes komen larven oftewel emelten. Emelten hebben een grijsbruine kleur en zijn ongeveer 4 centimeter lang. Ze hebben geen poten en bewegen zich voort door te kruipen.

Emelten eten graswortels, waardoor het gras niet meer goed kan groeien en uiteindelijk langzaam afsterft. Vooral jonge gazons zijn gevoelig voor emelten.

Soorten emelten

Er zijn twee soorten langpootmuggen waar je last van kunt hebben in Nederland:

  • De koollangpootmug (Tipula oleracea) 
  • De wiedelangpootmug (Tipula paludosa)

De koollangpootmug heeft twee generaties. Eén generatie vind je in april tot juni in je tuin en de tweede generatie van augustus tot oktober. De emelten (larven) van deze koollangpoot mug veroorzaken schade in de zomer (eerste generatie) en in de late herfst tot mei (tweede generatie). 

De wiedelangpootmug heeft één generatie per jaar en vliegt alleen in augustus en september. Emelten van deze langpootmug veroorzaken vooral in de late herfst tot mei schade.

Hoe herken je emelten in je gazon?

Als je last hebt van emelten in je gazon kun je dit herkennen aan de volgende symptomen:

  • Kale plekken in het gazon. Emelten eten de wortels van het gras, waardoor er kale plekken ontstaan.
  • Losliggend gras. Als de wortels op zijn gegeten komt het gazon los te liggen. Ook zijn vogels gek op emelten en kunnen tijdens hun zoektocht de grasmat open woelen.

Hoe diep zitten emelten in de grond?

Emelten zitten over het algemeen niet diep in de grond. Ze bevinden zich meestal in de bovenste laag van de bodem, tot ongeveer 5 centimeter diep. Deze ondiepe locatie stelt hen in staat om gemakkelijk toegang te krijgen tot plantenwortels, waar ze zich voeden en eventuele schade veroorzaken. Jongere emelten bevinden zich dichter bij het bodemoppervlak.

Hoe kun je emelten bestrijden?

Als je emelten in je gazon hebt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. 

Aaltjes inzetten is de beste manier om hier vanaf te komen. Aaltjes zijn microscopische kleine wormpjes die in de natuur voorkomen. Ze zijn de natuurlijke vijanden van emelten. Door ze toe te passen gaan ze in de grond op zoek naar de emelten waarin ze zich nestelen en vermenigvuldigen. De emelt sterft vervolgens en het aaltje gaat op zoek naar een nieuwe emelt om hetzelfde proces voort te zetten. Wanneer alle emelten dood zijn, sterft het aaltje ook uit en kan het gazon zich weer gaan herstellen.

Welke maand kun je emelten het beste bestrijden?

De beste tijd om emelten te bestrijden is meestal in de late zomer of vroege herfst, wanneer de larven actiever zijn en zich voeden met graswortels. Heb je last van de emelten van de wiedelangpootmug dan kun je hier tot in mei ook last van hebben. Aaltjes kun je het beste inzetten tussen april en oktober. Ze hebben namelijk een bepaalde bodemtemperatuur nodig om te overleven. 

Kunnen emelten vanzelf verdwijnen?

Misschien vraag je jezelf af of het probleem zich vanzelf op kan lossen. Helaas, als je er niets aan doet zullen er steeds meer emelten komen. De emelten in je gazon zullen opgroeien tot langpootmug en vervolgens opnieuw in je gazon gaan voortplanten. Wanneer je deze cyclus niet ontbreekt zal je gazon steeds meer schade oplopen. 

Hoe voorkom je emelten?

Voorkomen is beter dan genezen. Natuurlijk zijn plagen niet 100% te voorkomen maar wat kan helpen om emelten te voorkomen:

  • Maak je gazon sterk. Een sterk gazon is namelijk minder vatbaar voor ziektes en plagen. Bemest je gazon 3 keer per jaar.
  • Maai je gras regelmatig, maar niet korter dan 3-4 cm. Langpootmuggen houden namelijk niet van kort gemaaid gras.
  • Trek natuurlijke vijanden naar je tuin zoals vogels en egels. Plant bijvoorbeeld planten met bessen, plaats vogelhuisjes en egelhuisjes en zet een waterschaal in je tuin.

Lees ook:

 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon