Inspiratie
kweek_zelf_een_orchidee-1440681827.jpg
19 jun. 2017

Kweek zelf een orchidee

Het kweken van een orchidee kun je net als bij veel andere bloemen en planten op twee verschillende manieren doen; door te zaaien of te stekken.

Zaaien of stekken?

Het kweken van een orchidee is geen gemakkelijk klusje en kost veel tijd. Niet voor niets duurt het zo’n twee jaar voordat een orchideeplant pas de kwekerij verlaat. Voor het zaaien van een orchidee heb je daarnaast in de eerste 40 weken een steriele kweekkas nodig. Het is niet zo dat de prachtige orchidee die je hiervoor terugkijkt het niet waard is, maar we zien toch het liefst iets sneller resultaat. Kies daarom voor stekken door het laten groeien van een nieuw plantje aan een al bestaande orchidee.

Stekken van een orchidee

Voor het stekken van een orchidee maak je gebruik van één van de slapende ogen uit de stengels van de plant. Dit zijn de ogen waaruit nog geen vertakking is gegroeid.

  1. Verwijder heel voorzichtig met een pincet of je duim het bovenste vel van een oog.
  2. Zorg ervoor dat je hierbij schoon te werk gaat.
  3. Nadat je het bovenste vel hebt weggehaald blijft er een soort knop of puntje over, dit gedeelte zal de basis vormen waaraan de nieuwe orchidee ontstaat.

Keiki en keikipasta

De jonge orchidee die aan de moederplant zal groeien noem je een keiki. Om de plant te stimuleren om een keiki te maken maak je gebruik van keikipasta, dit kun je kopen in speciaalzaken of via internet. Smeer met de achterkant van een lepel het blootliggende oog in met een dikke laag. Nu zal de moederplant het overige werk op zich nemen.

Jonge orchidee van de moederplant verwijderen

Nadat de de keiki’s maandenlang door de moederplant zijn gevoed, kun je de jonge orchidee plantjes voorzichtig van de stengel verwijderen en een eigen pot geven. Dit doe je pas wanneer de planten minimaal drie wortels van minimaal 6 centimeter hebben. Dit is vaak na zo’n 7 tot 9 maanden het geval. Je kunt het plantje ook langer laten zitten, hiermee vergroot je de overlevingskans. Verwijder voorzichtig de keiki van de plant of knip een centimeter onder het oog de stengel weg.

Orchidee verpotten

Nadat je de keiki hebt weggeknipt is het tijd om deze te verpotten. Hiervoor neem je bij voorkeur een doorzichtige pot met gaten aan de onderkant. Vul deze voor 2/3 met boomschors en plaats de keiki in de pot. Vul verder aan met schors en zorg ervoor dat alle bladeren van de plant boven het schors uitkomen. Zet de pot op een schoteltje en geef daarna water. Nu is het tijd om geduld te hebben, water te blijven geven en om te wachten om jouw nieuwe mooie orchidee!

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten