/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Aardbei

Fragaria, beter bekend als aardbeien, zijn populaire vruchten die in de zomer volop verkrijgbaar zijn. Kweek zelf verrukkelijke aardbeien in een handomdraai. Het is leuk en het is uiteindelijk goedkoper dan aardbeien kopen in de supermarkt. Je kan aardbeien kweken met zaadjes, maar de makkelijkste manier is om aardbeienplantjes te kopen. Wanneer je die koopt zijn een aantal dingen belangrijk zoals een goede bodem, standplaats (niet in de volle zon en uit de wind), voeden en regelmatig water geven.

Planttype: Fruit(boom)
Standplaats: zon
Hoogte: 15 cm, 20 cm
Snoeien: Snoeien is niet nodig bij deze plant.
Grondsoort: Kleinfruit Grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Vochtigheid: normaal
Bloem: wit
Bloeitijd: mei, juni, juli
Groeiwijze: bodembedekkend
Blad/loof: vroeg uitlopend, groen
Vrucht: rood, saprijk, friszuur, zacht vruchtvlees, aangenaam aroma
Rijptijd: eind juni, juli, augustus, september
Gebruik: handfruit/tafelfruit, compote/moes, jam, gelei, gebak, verse consumptie
Winterhardheid: extreem winterhard (< -45,5°C tot -28,9°C)

Soorten die je kunt kweken

Er zijn tegenwoordig vroege, middelvroege en late aardbeienplanten verkrijgbaar. Vanaf half mei tot ver in oktober kun je genieten van de vruchten van de vele verschillende aardbeirassen. Door verschillende soorten te kweken kun je de hele zomer genieten van verse vruchten. Vroege aardbeirassen zijn bijvoorbeeld Honoye en Elvira, in het middenseizoen kun je genieten van de vruchten van Hapil en Sonata en late rassen zijn Florence en Symphony. Het doordragende ras Eves Delight geeft zelfs vanaf eind juli tot ver in oktober heerlijke aardbeien. Daarnaast zijn er ook steeds meer bijzondere rassen zoals Pineberry verkrijgbaar. Deze aardbei is wit van kleur en smaakt naar ananas.

Zaaien en planten

Aardbeien kun je kweken vanaf verschillende stadia. Zo kun je bij een aardbeienkweker uitlopers aanschaffen die je vanaf klein plantje zelf laat uitgroeien. Knip de wortels tot 10 centimeter af en plant de uitlopers daarna op 30 centimeter afstand van elkaar. De makkelijkste manier van kweken is door aardbeiplantjes te kopen in het tuincentrum en deze direct te planten in potten, hangmanden of in de volle grond.

Wanneer je de plantjes graag van zaadje af aan wilt kweken kun je het beste kiezen voor Fragaria Vesca, de bosaardbei. Deze soort geeft van de zomer tot aan de herfst wat kleinere, maar zeer smaakvolle vruchten. Plaats een laag stro rondom de planten wanneer je aardbei in de volle grond kweekt. Zo voorkom je dat de vruchten zullen rotten.

Tip: Als je aardbeien wil kweken van zaadje af, gebruik dan een grond die niet te veel voeding bevat. Zodra de zaadjes twee blaadjes hebben kun je ze verpotten. Na ijsheiligen kun je ze eventueel buiten neerzetten in een pot of in de volle grond met een voedingrijke grond.

Bodem, bemesting en verzorging

Een aardbeiplant is heel gemakkelijk in onderhoud. Na het planten of zaaien in biologische grond vragen de plantjes alleen nog om water en zon. De plant heeft in de lente witte bloemen, dit is een teken dat de aardbeien onderweg zijn. Natuurlijk kun je de planten ook extra verwennen door vanaf juli tot en met augustus zo nu en dan bij te mesten met biologische plantenvoeding. Door op tijd een net over de planten te spannen voorkom je dat je oogst wordt ingepikt door vogels.

Tip: Niet heel veel ruimte in je tuin of op je balkon? Plant dan je aardbeienplantjes in een Pokon Hangtuintje. Dit is een hangende moestuin in een zak voorzien van biologische potgrond met 4 maanden voeding speciaal voor aardbeien.

Aardbeien oogsten

Vanaf eind juli tot september kun je als het goed is aardbeien plukken van je plant. Pluk de aardbeien pas als ze helemaal rood zijn en vergeet niet het kroonblaadje mee te nemen. Pluk bij voorkeur op het warmste moment van de dag, dan bezitten de zomerkoninkjes de meeste smaak.

Water geven

Je zult vrij snel zien dat je plantje gaat bloeien. Blijf het plantje dan regelmatig water geven, zeker als het warm weer is. Eenmaal per dag in de bloeiperiode.

Ziektes en plagen

Aardbeien kunnen last hebben van bladluizen, wanten en trips. Pokon Bio insectenspray is ideaal voor gebruik op groenten en fruit.

Pokon Powerplanten

Populaire Powerplanten

Dit vind je misschien ook interessant
externalId=powerplant-pokon-product-detail-1.1.2.1.4&filter[active]=1&filter[category]=/Powerplanten

Pokon app

Download nu de Pokon app en heb altijd onze hulp en groeninspiratie direct bij de hand. Of maak gebruik van onze tools:

  • Watergeefalarm
  • Potgrondcalculator

 

Nieuwsbrief

Wil jij aan de slag met groen in je tuin, op je balkon of in huis? Maar weet je niet hoe je dit precies moet aanpakken? Wanneer heeft jouw kamerplant nu eigenlijk een nieuwe pot nodig? Wanneer is het tijd om voor te zaaien in je moestuin? 
Wij delen graag gratis onze tips en inspiratie via de nieuwsbrief met jou!