/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Hedera (Klimop)

De hedera - beter bekend als klimop - is één van de meest voorkomende klimplanten. De meest bekende soort is de Hedera helix: deze klimop is van oorsprong een bosplant die via bomen en andere klimsteunen met zijn hechtwortels naar het licht toe groeit. Wist je dat de Hedera tot wel 10 meter hoo gkan klimmen?! Bij een goede verzorging kun je jarenlang genieten van deze snelgroeiende klimplant zowel binnen als hangplantje of buiten tegen je schutting of muur.

Kenmerken Hedera

 • Planttype: Klimplant, Heester
 • Grondsoort: Aanplantgrond Tuinplanten, Bomen & Hagen
 • Bemesten: 1 a 2 keer per jaar
 • Vochtigheid: normaal
 • Standplaats: schaduw en zon
 • Blad/loof: groenblijvend, geelbont
 • Groeiwijze: bolvormig, breed opgaand
 • Bloem: geel, groen
 • Bloeitijd: september, oktober
 • Vrucht: zwart
 • Winterhardheid: goed (-23,3 tot -17,8°C), USDA zone 6

Hedera blad

De Hedera is een groenblijvende plant en heeft leerachtige bladeren. Ze zijn vaak effen groen, maar er zijn ook soorten Hedera met gele, witte en zelfs zilverachtige bladtekeningen.

Standplaats Hedera

De Hedera helix is van oorsprong een schaduwplant. De ideale standplaats is dan ook een schaduwrijke plaats waar deze matig licht ontvangt. De hedera wordt veel gebruikt als klimplant en zorgt voor een enorme groene oase op je muur of schutting.

Juist doordat de plant niet veel direct zonlicht nodig heeft, kun je deze plant ook goed in huis houden. De Hedera is bovendien een luchtzuiverende plant, die schadelijke stoffen uit de lucht haalt en daardoor positieve invloed heeft op lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen.

Door de klimop op een hoge plek in een pot te hangen of te zetten (bijvoorbeeld op een kast) kan deze klimop heel makkelijk groeien. Voordat je het weet, heb je enorme hedera in huis!

Hedera grond & voeding

De Hedera is van nature erg sterk en groeit vooral goed wanneer hij geplant wordt in een voedselrijke grond.

Gebruik bijvoorbeeld Aanplantgrond Tuinplanten, Bomen & Hagen. Deze potgrond bevat voldoende voeding voor jouw Hedera voor 6 tot 8 weken. Daarna kun je Pokon Plantenvoeding of voedingskegels gebruiken. Door je Hedera elk jaar in het voorjaar bij te voeden met Pokon Tuinmest, zorg je ervoor dat je klimop nóg mooier groen wordt en gezond blijft.

Hedera snoeien

De Hedera kan enorm snel groeien en heeft dan ook op z’n tijd een snoeibeurt nodig. Klimop kan het hele jaar gesnoeid worden, we adviseren dit in april t/m juni te doen zodat de plant voldoende tijd heeft om groen blad aan te maken.

Hedera water geven

De Hedera heeft regelmatig water nodig. Zeker net nadat je deze hebt bemest en in de zomermaanden bij warm weer. Zo blijft de klimop lekker groeien!

Heb jij de Hedera al in huis of je tuin?

Pokon Powerplanten