/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Ficus

Heb je toevallig een Moerbei in je tuin staan? De Ficus is hier familie van! Voor beide Moraceae familieleden geldt; heb je eenmaal een goede plek, dan is hij onverwoestbaar. De Ficus is dus een sterke kamerplant die onder andere populair is bij studenten. Ook vind je ze vaak in openbare gebouwen of kantoren. Met de juiste verzorging kun je jarenlang van een Ficus genieten. 

Kenmerken Ficus

 • Planttype: groene kamerplant
 • Grond: Kamerplanten Grond
 • Voeding: 1 à 2 x per maand voeden met Groene Planten Voeding, met uitzondering van de winterperiode
 • Hoogte: 75 tot 250cm
 • Groeiwijze: opgaand
 • Blad/loof: groenblijvend, groen
 • Vochtigheid: regelmatig water geven
 • Standplaats: licht standplaats, halfzon

Herkomst Ficus

Ficus behoort tot de moerbeifamilie en groeit in het wild in Zuidoost-Azië en Australië. Daar kunnen ze tot wel 30 meter groot worden, binnen blijven ze een stuk handzamer. Het is één van de meest beschreven planten ter wereld. De naam Ficus betekent in het Latijns vijg en er zijn een aantal bekende gewassen binnen dezelfde familie: Moerbei, hennep, hop en de rubberplant, Ficus Elastica. Omdat het zo'n mooie en makkelijke huisgenoot is, is het ook een van de populairste woonplanten ter wereld.

Leuke feitjes:

 • Op een Ficus benjamina kun je bonsaitechnieken uitleven, om de vorm nóg spannender te maken.
 • De plant heeft beroemde familieleden, zoals de Ashvattha (‘Heilige ficus’). Door de bijzondere groeiwijze van deze ficus (wortels die naar boven groeien en takken naar beneden) worden aan deze variant bijzondere krachten toebedeeld.
 • Ficus is een van de eerste planten die zo'n 11.000 jaar geleden vanuit Azië in Europa werd gekweekt, voor de landbouw.
 • In de zomer kan Ficus bij rustig weer het terras of het balkon op.
 • Ficus heeft zowel in het Boeddhisme als het Hindoeïsme een speciale spirituele betekenis en heeft ook als woonplant een inspirerende, rustgevende uitstraling.

Ficus Soorten

Er zijn ruim 800 soorten bekend en er wordt geschat dat er meer dan 3000 variëteiten bestaan.

Treurvijg (Ficus Benjamina)

Deze mooie, groene plant heeft vele gezichten en is zowel verkrijgbaar met een volle kruin vol kleine blaadjes als een wat meer gestileerde plant met groter blad.

Rubberboom (Ficus Elastica)

De Ficus Elastica, ook bekend als de 'Rubberplant', is een sterke plant afkomstig uit tropische gebieden, die vroeger werd gebruikt voor de winning van natuurrubber. Het produceert een witte latex wanneer gestekt of het blad beschadigd wordt, en heeft verschillende kweeksoorten door zijn vroegere populariteit.

Vioolbladplant (Ficus Lyrata)

De Ficus Lyrata, ook bekend als de 'Vioolplant' vanwege de vorm van zijn grote bladeren, groeit in de natuur tot wel 20 meter hoog in West-Afrika. Met zijn beperkte soorten en specifieke groei-eisen is deze plant minder divers dan andere Ficus-soorten.

Ficus verzorgen

Onderstaand verzorgingsadvies geldt voor de Ficus Benjamina (Treurvijg), Ficus elastica (Rubberboom) en de Ficus lyrata (Vioolbladplant). Voor de Ficus Ginseng geldt een ander verzorgingsadvies.

Oppotten of verpotten

Heb je een nieuwe Ficus gekocht? Of wil je hem verpotten naar een grotere pot? Kies dan een goede potgrond uit, zodat je de Ficus een goede start geeft. Kamerplanten Grond is speciaal voor alle binnenplanten en kun je goed gebruiken voor je Ficus.

Ficus water geven

De Ficus heeft zo nu en dan een beetje water nodig. Geef water zodra je merkt dat de potgrond droog wordt. In de zomer zal de kamerplant een beetje meer water nodig hebben dan in de winter. Pas op met te veel water geven, de bladeren kunnen dan geel worden. Overigens krijgt de Ficus zijn gietwater het liefst lauw opgediend. 

Voeding voor Ficus

De Ficus verwen je 1 à 2 keer per maand met Groene Planten Voeding. De kamerplant blijft dan gezond en sterk.

Pokon Powerplanten