Cactus

De Cactus is een soort uit de familie van Cactaceae. Er zijn dan ook maar liefst 2500 soorten cactussen, waarvan de lidcactus en zaagcactus hele bekende zijn. Cactussen kunnen op verschillende manieren een bijdrage leveren aan een gezellig interieur. De kleine varianten zijn zeer geschikt om kleine ‘woestijntuintjes’ te maken, terwijl de grotere zeer geschikt zijn om een modern interieur van een natuurlijke uitstraling te voorzien. Met de juiste potgrond, standplaats en voeding kun je jarenlang genieten van je cactus.

Planttype: Groene Kamerplant
Grondsoort: Cactus Grond
Bemesten: tijdens het groeiseizoen 1 keer per 2 weken
Groeiwijze: bossig/opgaand
Planthoogte: 10 tot 30cm
Blad/loof: groenblijvend
Water geven: matig water geven
Standplaats: lichte standplaats/halfzon

Populaire cactussen

  • Aloe
  • Echinocactus grusonii (Schoonmoeders stoel)
  • Euphorbia trigona (Cowboycactys)
  • Haworthia fasciata
  • Hylocereus undatus (Pitaya)
  • Rhipsalis baccifera (Mistletoecactus)

Grond voor de Cactus

Cactussen en vetplanten groeien van origine in een omgeving waar het vaak erg droog is. Ze vragen dan ook om een bodem die zorgt voor een snelle opname en afvoer van water. De ideale bodem dient dan ook voor een groot deel uit zand te bestaan. Pokon Cactus Grond bevat extra zand, is luchtig en goed waterdoorlatend, zodat de cactussen en vetplanten water goed op kunnen nemen en af kunnen voeren.

Tip: De cactus heeft het liefst een pot van aardewerk. Water droogt hier sneller in op.

Standplaats cactus

Zet de cactus op een plek met veel licht, bij voorkeur op een warme plek op de vensterbank. Let wel op dat de plant niet in de felle middagzon staat. Verpot cactussen in kleine potten ieder jaar en cactussen in grote potten om de 2 à 3 jaar. Doe dat bij voorkeur voor de bloei in het voorjaar.

Cactus bemesten

Bemest de planten alleen tijdens het groeiseizoen, van maart tot en met oktober en nooit als ze in rust zijn. Gebruik hiervoor speciale Pokon Cactus en Vetplanten Voeding. Elke 2 weken 1x voeden is voldoende.

Snoeien kan!

Sommige cactussen kunnen gesnoeid worden, zoals de Euphorbia's. Snoei ze met een zaag of een scherp mes, haal het plantensap weg en dicht de wond met een wondbehandelingsmiddel.

Cactus water geven

Wees altijd spaarzaam met water en boots zoveel mogelijk de natuurlijke situatie in de woestijn na. Dat betekent dat je ze beter eens in de zoveel tijd een flinke scheut kunt geven dan elke dag een beetje. Van november t/m februari heeft de cactus vrijwel geen water nodig.

Cactus verzorging

Bekijk de beste verzorgingstips voor jouw cactus(sen) in deze video! Doe ook direct leuke inspiratie op voor het verwerken van cactussen in je interieur.


Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.