/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Cactus

De Cactus is een soort uit de familie van Cactaceae. Er zijn dan ook maar liefst 2500 soorten cactussen, waarvan de lidcactus en zaagcactus hele bekende zijn. Cactussen kunnen op verschillende manieren een bijdrage leveren aan een gezellig interieur. De kleine varianten zijn zeer geschikt om kleine ‘woestijntuintjes’ te maken, terwijl de grotere zeer geschikt zijn om een modern interieur van een natuurlijke uitstraling te voorzien. Met de juiste potgrond, standplaats en voeding kun je jarenlang genieten van je cactus.

Cactus kenmerken

Planttype: Groene Kamerplant
Grondsoort: Cactus Grond
Bemesten: tijdens het groeiseizoen 1 keer per 2 weken
Groeiwijze: bossig/opgaand
Planthoogte: 10 tot 30cm
Blad/loof: groenblijvend
Water geven: matig water geven
Standplaats: lichte standplaats/halfzon

Populaire cactussen

Cactussen zijn erg populair en er zijn ontzettend veel verschillende soorten. Wij hebben drie populaire cactussen voor je op een rijtje gezet.

Echinocactus grusonii

De echinocactus grusonii is ook wel bekend als 'Schoonmoeders stoel'. Deze cactus groeit in de vorm van een ronde bol, waar zich crèmekleurige stekels op bevinden. Wanneer de Schoonmoeders stoel 15 tot 20 jaar oud is, komen er voor het eerst prachtige gele bloemen tevoorschijn in de vorm van een kroon bovenop de cactus.

Euphorbia trigona

De Euphorbia trigona, ook wel 'Cowboycactus' komt uit de droge gebieden van Zuid-Afrika. De naam Cowboycactus heeft hij te danken aan zijn karakteristieke vorm met meerdere armen. De Euphorbia trigona is makkelijk te verzorgen en heeft weinig voeding of water nodig. Een leuke en makkelijke kamerplant dus.

Haworthia fasciata

De Haworthia fasciata staat beter bekend als de Zebraplant of Zebracactus, vanwege zijn gestreepte dikke bladeren. Officieel is de Zebraplant een succulent, maar hij wordt toch vaak tot de cactussen gerekend. De verzorging van de Haworthia is dan ook hetzelfde als die van de meeste cactussen: weinig water, potgrond voor cactussen en heel af en toe een beetje voeding voor cactussen.

Grond voor de Cactus

Cactussen en vetplanten groeien van origine in een omgeving waar het vaak erg droog is. Ze vragen dan ook om een bodem die zorgt voor een snelle opname en afvoer van water. De ideale bodem dient dan ook voor een groot deel uit zand te bestaan. Cactus Grond bevat extra zand, is luchtig en goed waterdoorlatend, zodat de cactussen en vetplanten water goed op kunnen nemen en af kunnen voeren.

Tip: De cactus heeft het liefst een pot van aardewerk. Water droogt hier sneller in op.

Standplaats cactus 

Zet de cactus op een plek met veel licht, bij voorkeur op een warme plek op de vensterbank. Let er dan wel op dat de plant niet in de felle middagzon staat. Verpot cactussen in kleine potten ieder jaar en cactussen in grote potten om de 2 à 3 jaar. Doe dat bij voorkeur voor de bloei in het voorjaar.

Cactus bemesten

Ook al hebben cactussen niet veel voeding nodig, af en toe de cactus bemesten is toch goed voor de gezondheid van jouw cactus. Bemest de planten alleen tijdens het groeiseizoen, van maart tot en met oktober en nooit als ze in rust zijn. Gebruik hiervoor speciale Cactus en Vetplanten Voeding. Het is voldoende om jouw cactus eens in de twee weken te voeden.

Snoeien kan!

Sommige cactussen kunnen gesnoeid worden, zoals de Euphorbia's. Snoei ze met een zaag of een scherp mes, haal het plantensap weg en dicht de wond met een wondbehandelingsmiddel.

Cactus water geven

Wees altijd spaarzaam met water en boots zoveel mogelijk de natuurlijke situatie in de woestijn na. Dat betekent dat je ze beter eens in de zoveel tijd een flinke scheut kunt geven dan elke dag een beetje. Van november t/m februari heeft de cactus vrijwel geen water nodig. Een cactus die teveel water krijgt, kan uiteindelijk sterven.

Cactus verzorging

Ontvang de beste verzorgingstips voor jouw cactus(sen) en bekijk deze video! Doe ook direct leuke inspiratie op voor het verwerken van cactussen in je interieur. Staat jouw kamer ook al helemaal vol met allerlei mooie cactussen?

 

Pokon Powerplanten