/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Lidcactus

De Lidcactus is een mooie cactus die met zijn mooie felle bloemetjes een kleurrijke toevoeging in huis zijn tijdens donkere dagen. Terwijl de meeste kamerplanten in de winter in ruststand zijn, komt de Lidcactus juist tot leven. De bijnaam van de Lidcactus is ook wel ‘Schlumbergera’ of ‘Kerstcactus’ omdat hij juist in de wintermaanden bloeit. 

Kenmerken van de lidcactus

Planttype: Bloeiende kamerplant
Grondsoort: Cactus Potgrond 
Bemesten: Cactus- en Vetplantvoeding 
Bloem: Roze, rood, wit
Bloeitijd: januari, februari, november, december
Hoogte: 20 tot 30 cm
Groeiwijze: Breed opgaand
Blad/loof: Groenblijvend, groen
Vochtigheid: Weinig water geven
Standplaats: Lichte standplaats maar geen zon, halfzon

Lidcactus oppotten en verpotten

Heb je een lidcactus gekocht en wil je deze in een nieuwe pot zetten? Gebruik dan de speciale Cactus Potgrond van Pokon. Deze potgrond bevat hoogwaardige grondstoffen en is luchtig, zodat de potgrond water goed op kan nemen en afvoeren. Je kunt je lidcactus bij voorkeur één keer per jaar verpotten, net voordat ze gaan bloeien. Ook hiervoor kun je Pokon Cactus Potgrond gebruiken. Zeker voor jonge lidcactussen is het belangrijk om ze te verpotten, zo krijgen je cactussen voldoende ruimte om te groeien. Stappenplan lidcactus verpotten

  1. Gebruik een pot die ruim genoeg is voor je lidcactus en zorg dat de pot goed gereinigd is.
  2. Plaats je lidcactus in de pot.
  3. Vul de pot met grond tot 2cm van de bovenkant van de pot en druk de grond voorzichtig aan.
  4. Geef een flinke scheut water.

Lidcactus standplaats

De lidcactus komt het beste tot zijn recht op een koele standplaats in huis (liever niet warmer dan 15 graden). Doordat de lidcactus prima tegen wat lagere temperaturen kan, kun je je lidcactus prima naar het balkon of terras verplaatsen zodra deze is uitgegroeid.

Zorg ervoor dat de lidcactus niet op een plek staat waar hij direct zonlicht ontvangt. Komen er knopjes aan je lidcactus? Verplaats de cactus dan niet meer, want dat kan van negatieve invloed zijn op de groei van de bloemetjes. De lidcactus is namelijk erg gevoelig voor verandering en beweging, zodra hij teveel van plek verandert, kan hij zijn knoppen verliezen.

Lidcactus water geven

Het is algemeen bekend dat de cactus weinig water nodig heeft. Ook de lidcactus kan lange tijd zonder water. Je kunt de lidcactus beter af en toe veel water geven, dan elke week een beetje. In de natuur groeien deze planten namelijk ook in een omgeving waar het af en toe hard regent en vervolgens lange tijd droog is. Bovendien is de lidcactus in staat om het water voor langere tijd op te slaan, waardoor hij zijn eigen waterbehoefte goed kan regelen.

Lidcactus snoeien

Om de lidcactus mooi te houden, kun je deze eens in de zoveel tijd snoeien met de hand. Na februari zal de lidcactus uitgebloeid zijn. Verwijder uitgebloeide bloemen dan zo snel mogelijk, zodat de energie van de plant naar de nieuwe knoppen kan gaan. Het behouden van bloemen kost de lidcactus namelijk erg veel energie.

Lidcactus uitgebloeid?

Als de lidcactus helemaal is uitgebloeid, hoef je voorlopig niks meer met de kamerplant te doen. Enkel af en toe een beetje water. Aan het einde van de zomer, zo rond augustus en september, heeft de plant zelfs geen water nodig.

Lidcactus voeding geven

Om de lidcactus mooi groen te houden en de nieuwe bloeit te stimuleren, kun je de plant af en toe wat voeding geven. Geef de cactus vanaf oktober elke twee weken een scheutje water met daarbij wat speciale Pokon Cactus en Vetplant Voeding. Deze voeding bevat essentiële voedingselementen voor jouw lidcactus.

Bloeiende cactus

Niet iedere cactus bloeit, maar de lidcactus koop je stiekem toch wel een beetje om kleur in je huis aan te brengen tijdens de wintermaanden. De lidcactus is overigens niet de enige cactussoort die mooi bloeit. 

Pokon Powerplanten