Inspiratie
cactus
9 mrt. 2023

Populaire cactussoorten

Cactussen zijn tegenwoordig in bijna iedere woonkamer wel te vinden en zijn daarom met recht populaire en hippe planten te noemen. De cactus een stijlvolle plant, zelfs zo stijlvol dat ze inmiddels behoren tot hét fashion accessoire voor in huis. De trend begon een paar jaar geleden met de kleine cactussen, maar ook de grotere cactussen zijn inmiddels enorm populair.

Wat niet veel mensen weten, is dat de cactus ook voor de jaren 70 al erg populair was. Oorspronkelijk komt de cactus voor in Noord- en Zuid-Amerika, maar in de 18e en 19e eeuw werden de cactus meegebracht naar Europa. Sindsdien werd de cactus steeds populairder, tot ongeveer 30 jaar geleden. Toen raakte de populariteit rondom de cactus in een diepe slaap, maar inmiddels is de trend weer opgewaaid en is de cactus populairder dan ooit.

En zo gek is dat ook niet, want doordat de cactus een zeer onderhoudsvriendelijke plant is, is de cactus perfect voor het drukke leventje dat we vandaag de dag leven.

We werken, hebben een sociaal leven, willen het liefst ook nog sporten en hebben een huishouden dat gedaan moet worden. Daardoor blijft er maar weinig tijd over voor extra dingen zoals het uitgebreid verzorgen van planten. De cactus heeft maar weinig water en verzorging nodig en past daardoor perfect in ieder huishouden.

Speciaal voor jullie hebben wij hieronder een selectie gemaakt van de meest populaire cactussen, met per cactus een korte toelichting.

Lidcactus

De lidcactus is een echte winter cactus. Wanneer de meeste cactussen in de winter in ruststand zijn, komt de lidcactus juist tot leven. Hij ontpopt zich tot een mooie cactus met felle bloemen, die een kleurrijke toevoeging in huis zijn. De bijnaam van de lidcactus is ‘ Kerstcactus’, omdat deze juist in de wintermaanden bloeit. Deze plant geeft de voorkeur aan een lichte ruimte, zonder direct zonlicht. Net als de andere cactussen heeft ook deze cactus weinig water nodig.

Echinocactus grusonii

Deze plant heeft in Nederland een erg grappige bijnaam, namelijk: schoonmoedersstoel. Oorspronkelijk komt deze cactus uit Mexico, waardoor deze het liefst op een lichte, zonnige plek staat en het best tamelijk droog gehouden kan worden. Leuk om te weten is, dat de volwassen exemplaren van deze cactus in de zomer bloeien met felgele bloemen.

Euphorbia trigona

De Euphorbia Trigona is zo populair, omdat deze cactus in het voorjaar blad aanmaakt. Hierdoor is deze cactus een opvallende verschijning. In de winter laat de Euphorbia Trigona de blaadjes weer vallen en komen de stekels weer tevoorschijn, waardoor een robuuste cactus ontstaat.

Haworthia fasciata

De Haworthia fasciata wordt ook wel de Zebraplant genoemd. Dit komt door de zilverwitte strepen op de bolle groene stelen van de cactus. Samen vormen deze stelen een rozet. Goed om te weten is, dat de cactus in een grote pot gezet moet worden. Dit komt door de grote vlezige wortels van de plant, die bij te veel vocht ook nog eens snel rotten.

Hylocereus undatus (Pitaya)

Opvallend aan de Hylocereus undatus is dat deze cactus erg snel groeit en ook al snel te groot wordt. Dat is niet het enige opvallende, deze cactus produceert namelijk gele tot witte bloemen die pas ’s nachts opengaan. Teven is de Hylocereus undatus de producent van de bekende roze pitayavrucht.

Rhipsalis baccifera (Mistletoecactus)

De Rhipsalis baccifera is een bijzonde cactus, door het gebrek aan stekels. De cactus is in Nederland vooral bekend als hangplant en kan herkend worden aan de lange, dunne, afhangende scheuten die zelfs meer dan een meter lang kunnen worden. Deze cactus houdt van veel licht, maar geen direct zonlicht. Een temperatuur van rond de 25°C met een hoge luchtvochtigheid is voor deze cactus de ideaal.

Opvallend aan deze meest populaire cactussen is, dat het cactussen zijn die een bloem produceren of juist erg robuust zijn. Daaraan is te zien dat de tijd van de minicactusjes wel een beetje passé is en dat de grotere cactussen aan hun opmars begonnen zijn. Groot of klein, alle cactussen houden van veel licht en niet te veel water. En met een beetje Pokon Cactus & Vetplant Voeding op z’n tijd, kan het bijna niet meer mis gaan!

Verzorgings- en interieurtips nodig voor jouw cactussen? Bekijk dan onze video!

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten