Nieuws
Potten met cacaodoppen mulch, zodat je minder vaak water hoeft te geven
17 jul. 2020

Tips voor het water geven van je tuin

Begin dit jaar hebben we hele mooie dagen gehad met veel zon en warmte. Dit is ideaal voor de plantjes in de tuin natuurlijk. Het enige dat extra werk opleverde, was het water geven. Op dit moment is het warm en de zon komt af en toe door, maar het regent veel. Als je een tuin hebt in de volle grond zul je merken dat je nu niet hoeft te sproeien, omdat de grond goed vochtig blijft en de zonsterkte minder is, waardoor er minder water verdampt. In Nederland kan het weer zo ontzettend veranderen met de dag en dit zal ook de nieuwe standaard gaan worden, want dit alles heeft te maken met de verandering van het klimaat. Maar wat kun je nu doen, zodat je op de warme en droge dagen zo min mogelijk hoeft te sproeien en je met de heftige regenbuien geen last hebt van overstromingen?!

Plaats een regenton

Heb je plek voor een regenton? Koppel er dan een aan de regenpijp, zodat je het regenwater op kunt vangen. Het is gratis en ook nog eens veel beter voor je planten. Zorg er sowieso voor dat de regenton niet op de riolering is aangesloten maar in de grondstrook wegloopt in de tuin. Het is natuurlijk zonde om dat voedzame water zomaar af te voeren en niet de grond in te laten stromen.

Minder tegels en meer beplanting

Ligt jouw tuin vol tegels, dan is de kans heel erg groot dat als er veel regen valt, het water niet goed weg kan lopen. Zorg ervoor dat de tegels wat schuin liggen en van het huis af liggen en zorg voor open plekken in de tuin waar geen tegels liggen. Hier kan het water weglopen, waardoor jij geen overlast hebt. De beplanting is ook meteen blij, want door regenwater zullen de planten veel beter groeien dan door kraanwater.

Planten nemen ook warmte op, dus met de hele warme dagen zorgt dit voor een natuurlijke verkoeling in de tuin. In de foto’s zie je mijn tuintransformatie van een tuin vol tegels maart 2020 (hierboven) naar groen oase juli 2020 (hieronder). Naar mijn idee helemaal geslaagd!

Zorg voor mulch

Dek je planten in de volle grond of in potten aan de voet af met houtsnippers, cacaodoppen of boomschors (zoals op de foto hieronder). Je kunt ook afgemaaid gras gebruiken. Deze bedekking zorgt ervoor dat het water minder snel kan verdampen door de warmte, waardoor jij minder water hoeft te geven en de planten sterker zullen wortelen. Deze laag die je bij de voet van de plant legt, heet mulch. Wist je dat cacaodoppen meteen zorgen voor wat extra voeding? Het verteert namelijk en je merkt dat het wat zal gaan schimmelen, maar dit is helemaal niet erg. Dit zorgt juist voor een beter bodemleven en dus ook een meer voedzame grond waar jouw planten alleen maar beter van gaan groeien. Dit is dus een echte win-winsituatie.

Hopelijk helpen deze tips jou net zo goed als dat ze mij helpen! Want hoe lekker is het als je tuin niet (meer) onder water staat en je ook niet zo vaak meer water hoeft te geven?


Groetjes,

Floor


Lees ook: Klusjes in de moestuin tijdens de zomermaanden

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin