Nieuws
Het overzicht van de prachtige moestuin van Floor vol met kruiden, bloemen, groenten en fruit.
3 jul. 2020

Klusjes in de moestuin tijdens de zomermaanden

Wat een weer, wat een warmte soms en wat een droogte tegelijkertijd. Het is wel een heerlijke zomer als je van warmte houdt. Voor de tuin is het soms wat lastig en voor sommige gewassen is dit juist top. Hieronder heb ik een aantal overzichtelijke klusjes weergegeven die je nu kunt uitvoeren.

Water geven

Geef je vaste planten echt niet iedere dag water. Als je ze verwent door ze iedere dag een beetje te geven, zullen deze planten ook nooit gaan zoeken naar water en blijven de worteltjes altijd heel oppervlakkig. Mocht het blad van de planten echt omkrullen, dan geeft de plant aan dat hij water wil. Als er 2 weken geen water gevallen is, wordt het ook voor deze planten wel erg lastig om water te halen uit het grondwater. Dus dan zou ik zeggen: “Sproei wel wat bij”. Voor de moestuin is dit uiteraard anders, want dit zijn planten die meestal maar 1 jaar in de moestuin te vinden zijn. De planten geef ik zelf ’s ochtends water, voordat de zon in de tuin is en bij extreem warme dagen geef ik om de 2 dagen extra veel.

Onkruid bijhouden

De warmte, af en toe een regenbui en het water dat je zelf aan de plantjes geeft, doet de planten natuurlijk heel erg goed. Alleen de plantjes die er eigenlijk niet horen, komen nu wel heel erg snel om de hoek zetten. In iedere tuin heb je weer andere soorten onkruid dat je soms niet weg krijgt en dit kan heel vervelend zijn. Maar houd het vooral nu goed bij, zodat je niet over twee weken de planten die je zelf had geplant niet meer kunt vinden.

Kruiden oogsten

Oogst je kruiden en gebruik deze om bijvoorbeeld een heerlijke kruidenthee van te maken. Wat dacht je van de combinatie dropplant, citroenmelisse en venkel of munt met citroenverbena? Of gebruik de brandnetels, die vaak als onkruid gezien worden en ook vaak de overhand nemen, met citroenverbena.

Bloemen weghalen

Zijn er bloemen uitgebloeid zoals de stinkertjes of Oost-Indische kers?! Haal de bloemen dan uit de plant. Dan houdt het plantje energie over voor nieuwe bloemen in plaats van de voeding sturen naar een bloem die helaas al dood is.

Maak drinkplekjes voor insecten

Vliegen er bij jou in de tuin ook zo ontzettend veel bijen en hommels rond? Hier wel in ieder geval. En wist je dat deze beestjes ook water nodig hebben? Heb jij een plekje in de tuin waar ze kunnen drinken? Je kunt heel makkelijk een plekje zelf maken.

  • Neem een lekschaal waar het water in kan blijven staan en vul deze met steentjes, stukjes hout en eventueel wat mos.
  • Heb je een vijver in de tuin? Waterlelies zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor een hele goede plek waar deze beestjes op gaan zitten en water kunnen drinken.

Er is dus weer meer dan genoeg te doen dit seizoen en je kunt dit lijstje met klusjes gebruiken als hulpmiddel.

Groetjes,

Floor


Lees ook: Een tuin vol fleurige bloemen

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin