Nieuws
shutterstock-1228697608
13 dec. 2019

Twee leuke planten deze kerst: kerstster en kerstroos

Het is weer bijna kerst en dat vraagt om wat extra sfeer in en buiten het huis! Daarom delen we graag wat tips voor leuke planten die goed bij dit jaarlijkse feest passen. De kerstster en kerstroos zijn mooie planten die tijdens en rondom de kerstdagen extra kleur en sfeer toevoegen aan jouw huis. Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze planten het beste verzorgt.

Binnen en buiten

De kerstroos en kerstster worden vaak met elkaar verward. Veel mensen denken dat het twee namen voor dezelfde plant zijn, maar in feite hebben de planten juist weinig met elkaar gemeen. Waarin ze wel overeenkomen: ze passen beiden bij de kerst. De kerstroos is een tuinplant die schitterend bloeit in de wintermaanden. In deze koudere periode zal de kerstroos de aandacht trekken in jouw tuin. De kerstster, daarentegen, is juist een kamerplant die binnenshuis schittert in allerlei verschillende kleuren, waaronder dieprood. Beide planten vragen om een andere verzorging.

Kerstroos

De kerstroos is een prachtige tuinplant met een sneeuwwitte kleur. De officiële naam van deze plant is de Helleborus niger. De plant bloeit van november tot en met maart. De bladeren van de kerstroos zijn donkergroen en hebben een leerachtige structuur. De plant is winterhard en trekt zich niks aan van sneeuw of vorst. Je kunt de kerstroos in zowel de grond als in een pot planten, in de juiste tuinplanten grond. De kerstroos doet het goed op een plek in de halfschaduw, waar de zon zich wel af en toe laat zien. Geef de plant water als de bladeren gaan hangen, maar doe dit nooit wanneer het vriest. Eens in de twee weken kun je de kerstroos wat plantenvoeding geven. De plant zal dan extra mooi stralen in jouw tuin.

Kerstster

De kerstster, ook wel Euphorbia Pulcherrima, zorgt voor een echte kerstsfeer binnenshuis. De rode variant is het meest bekend, maar tegenwoordig bestaat de kerstster ook in andere kleuren, zoals: roze, wit, geel en crème. De kerstster kan tot wel zes maanden prachtig gekleurde bladeren houden, indien deze op de juiste manier wordt verzorgd. Zet de kerstster op een lichte plek, maar niet direct in de zon. Zorg ervoor dat de temperatuur binnen niet boven de 20 graden is. De kerstster heeft redelijk wat water nodig. Wanneer de bovenste laag van de potgrond weer droog is, kun je nieuw water gieten. Zorg er wel voor dat de wortels van de kerstster niet in een bak water komen te staan, want de wortels kunnen dan gaan rotten. Zet de plant in de juiste potgrond en geef één keer per week wat plantenvoeding.

Tips voor deze kerstplanten

  • Alhoewel de planten goed bij de kerst passen, kunnen ze het hele jaar blijven staan, mits ze goed verzorgd worden. Zo kun je volgende kerst weer van jouw vrolijke planten genieten!
  • Plant de kerstroos op verschillende plekken in jouw tuin om de gehele tuin wat op te beuren.
  • Gebruik de kerstster om mooie kerstdecoratie mee te maken of verpak het plantje in een kerstcadeau.
  • De kerstster kan niet goed tegen kou. Koop deze plant dus pas aan het einde van een winterse winkeldag.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border