Tips
kerstboom
2 jan. 2023

De kerstboom in je tuin planten

Het nieuwe jaar is begonnen! Vind je het zonde om de kerstboom weg te gooien? Als je hebt gekozen voor een kerstboom inclusief kluit kun je er voor kiezen om hem terug in je tuin te planten. 

Hoe pak je dit aan?

Jouw kerstboom is gewend om in de woonkamer te staan. Het is daarom niet handig om de kerstboom van de woonkamer direct in je tuin te planten. Het temperatuur verschil kan namelijk te groot zijn. Je kunt de boom daarom het beste even laten wennen aan de buitentemperatuur. Dit doe je door de boom enkele dagen te laten acclimatiseren in een garage, schuur of onder een veranda. 

Kies voor een dag dat het niet vriest en de komende dagen ook niet.

Stappenplan om je kerstboom aan te planten:

  1. Graaf een plantgat 2 keer zo groot als de kluit.
  2. Dompel de kluit in water. 
  3. Zet de plant in de grond.
  4. Meng ⅓ aanplantgrond met ⅔ van de bestaande grond en vul het gat.
  5. Druk de grond een beetje aan
  6. Geef voldoende water

Hoe verzorg je de kerstboom?

Geef de boom twee keer per jaar voeding: in het vroege voorjaar en in de zomer. Pokon Bio Tuinmest is hier zeer geschikt voor. Vergeet ook niet de boom regelmatig water te geven. Een kerstboom droogt snel uit, vooral in droge periodes.

Kerstboom opnieuw gebruiken?

Wanneer je de kerstboom in de volle grond hebt aangepoot zoals in het stappenplan hierboven, kan het lastig zijn om je plant goed uit de grond te krijgen zonder de wortels te beschadigen. Wanneer je de boom graag het volgende jaar weer wil gebruiken raden we je aan om de kerstboom over te potten in een grotere pot met potgrond. Geef de kerstboom voldoende voeding en water. Planten in pot drogen snel uit dus regelmatig checken of je kerstboom water nodig heeft is een must. 

Heb je hem wel in je tuin aangeplant? Versier hem dan met de kerst met leuke lichtjes! Wist je dat er ook kerstballen te koop zijn speciaal voor buiten? 

Kerstboom als mulchlaag

Wil je de kerstboom niet in de tuin, maar wel hergebruiken? Je kunt de de houtsnippers gebruiken als mulchlaag voor hortensia's en rhododendrons. 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border