Inspiratie
kerstboompjes
4 jan. 2023

Kerstboompjes in pot

Kun jij ook niet wachten totdat het kerst is? Misschien heb je al plannen gemaakt, hangt je nieuwe kerstoutfit al in de kast en is de kerstboom in de woonkamer al opgetuigd. Wil je ook jouw terras of balkon in kerststemming brengen? Kies dan voor een kerstboom op jouw terras of balkon. Er zijn verschillende soorten kerst(achtige) boompjes die erg leuk zijn om buiten neer te zetten.

Conifeer in pot

Bij coniferen denk je misschien aan de hoge hagen die mensen planten om hun tuin van die van de buren af te scheiden. Wist je dat er ook coniferen in pot zijn?

Er zijn meer dan 500 soorten coniferen in allerlei groottes, kleuren en modellen. Zo zijn er coniferen die hun bladeren het hele jaar door behouden (perfect voor het najaar en de winter!), maar ook bladverliezende coniferen, coniferen met naald- of juist schubvormige bladeren en groene, grijze of zelfs bronskleurige coniferen. Keuze genoeg dus!

Heb je weinig ruimte op je balkon of terras en wil je toch zo’n leuke conifeer? Ga dan voor de dwergconifeer: deze conifeer groeit langzaam en wordt niet extreem groot.

Doordat er zoveel soorten coniferen zijn, is het leuk om een aantal verschillende in potten te planten en deze bij elkaar te zetten. Als je voor een echte ‘kerstboomlook’ gaat, kun je een conifeer ook in een mand zetten, zoals veel mensen ook met de kerstboom in huis doen. En als je echt helemaal los wilt gaan, kun je ook kerstballen, slingers en lichtjes in je conifeer in pot hangen.

Spar in pot

De spar is één van de meest voorkomende kerstboomsoorten die in de Nederlandse huiskamers staat. Nadat de kerst voorbij is, kun je jouw spar ook prima naar buiten verplaatsen zodat je deze volgend jaar weer kunt gebruiken. En in de tussentijd kun je ook buiten genieten van jouw spar!

De spar is een winterharde naaldconifeer die vaak zonder kluit wordt aangeboden. Als je jouw spar in een pot wilt planten, let dan op dat je een spar aanschaft die wel een kluit heeft.

Snoeien is bij de meeste sparren niet nodig. Alleen als de plant echt te groot wordt of als je hem mooi in vorm wilt brengen, kun je deze snoeien in het voorjaar.

Denneboom in pot

Ook de dennenboom (pinus) is een geliefde kerstboom bij Nederlanders. De spar en den zijn beiden naaldbomen, maar het verschil is te zien aan de soort naalden. De dennenboom heeft lange en zachte naalden, terwijl de spar harde en korte naalden heeft.

Ook herken je de dennenboom natuurlijk aan de dennenappels die in de boom kunnen groeien. De dwergdenneboom is perfect geschikt is als kerstboom in pot voor op jouw balkon of terras. En ook hier geldt: lampjes, kerstballen en slingers maken jouw denneboom helemaal kerst proof!

Kerstboom planten en verzorgen

Voor alle bovengenoemde boompjes geldt dat je ze in een pot met gaten aan de onderkant moet planten. Zo kan het (regen)water goed weglopen. Zorg ook voor een pot die groot genoeg is, zodat er rondom de kluit van de boom nog genoeg groeiruimte is.

Alle soorten kerstbomen hebben veel water nodig. Zodra je de boom in een pot hebt geplant, mag je deze direct al een flinke hoeveelheid water geven. Houd er rekening mee dat de plant elke dag ongeveer 0,5 tot 1 liter water nodig heeft, dus voel regelmatig aan de bodem of deze nog vochtig genoeg is.

 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Plant in pot
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Plant in pot