Tips
29 nov. 2021

Verticuteren: laat je gazon niet stikken

Om aankomend voorjaar weer te kunnen genieten van een gezonde en groene grasmat, is het belangrijk dat je in het najaar aan de slag gaat om deze herfst- en winterklaar te maken. In de wintermaanden zelf hoef je niet zoveel om te kijken naar je gazon. Wil je er zeker van zijn dat jouw gazon de winter goed doorkomt? Begin dan rond oktober met de eerste voorbereidingen. Het beste zou zijn om dit voor de eerste nachtvorst gedaan te hebben. Een belangrijk onderdeel van het winterklaar maken van je gazon is verticuteren. Wat is het en waarom is het goed voor je gazon? Wij leggen het je uit!

Heb jij last van veel mos in je gras? Bekijk onze video.

 

1. Wat is verticuteren?
2. Hoe ga je aan de slag?
3. Verzorging na het verticuteren
 

Wat is verticuteren?

Het woord verticuteren klinkt heel ingewikkeld, maar eigenlijk is het gewoon een duur woord voor het verwijderen van mos en vilt uit het gazon. Door verticuteren dun je als het ware je gazon uit. De stukken mos en vilt kam je met een speciale hark tussen het gras uit. Als je dit niet doet, dan is de kans groot dat de wortels van het gras verstikken en afsterven. Hierdoor ontstaan er kale plekken in je gazon. Verticuteren maakt de grond los, waardoor het gras weer genoeg lucht, licht en water krijgt om te kunnen blijven groeien.

Hoe ga je aan de slag?

Voordat je gaat verticuteren verwijder je eerst de gevallen herfstblaadjes van het gazon met een hark. Sowieso is blad op je gazon niet gunstig voor het gras. Bladeren kunnen zorgen voor minder zonlicht en uiteindelijk voor rotting. Snel opruimen dus. Maai daarna het gras zo kort mogelijk. Kort gras is namelijk een stuk makkelijker te verticuteren. Sproei daarna het gazon vochtig, niet te nat. Dit maakt de aarde onder het gazon een stuk fijner doorkambaar. Nu is het tijd voor de verticuteerhark. Hark in rechte banen, naast elkaar en in dezelfde richting. Doe dit eerst in de lengte en vervolgens ook in de breedte van het gazonoppervlak. Op deze manier kam je het meeste mos en vilt eruit.

Heb je een dubbele verticuteerhark? Gebruik dan eerst de grove en daarna nog een keer de kleine messen. Gebruik voor het opruimen van het verwijderde mos en vilt een gewone hark. Maak je harken daarna weer netjes schoon voordat je ze terugzet op hun vaste plek.

Verzorging na het verticuteren

Het is niet gek als je de eerste keer een beetje schrikt van het resultaat. Misschien ligt jouw gazon er nu bij als een slagveld, maar dat is heel normaal na het verticuteren. Een goede onderhoudsbeurt twee keer in het jaar doet namelijk wonderen. Heb je een hoop kale plekken? Geen zorgen. Met de Pokon Kale Plekken Hersteller of de Pokon SOS Graszaad Herstel is dit zo opgelost. Je gazon ligt er binnen de kortste keren weer mooi bij.

Om het gazon nog een extra boost mee te geven voordat de (strenge) winter begint, kan je ervoor kiezen om hem opnieuw te bemesten en bekalken. Dit neutraliseert de grond en zorgt voor een minder hoge zuurgraad. Na zo’n intense onderhoudsbeurt kan het niet anders dan dat jouw gazon er in het voorjaar weer mooi vol en groen bij ligt!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon