Tips
spelende kinderen.jpg
12 dec. 2023

Hoe leg je een speelgazon aan?

Een speelgazon is een geweldige plek voor kinderen om te spelen en plezier te hebben. Maar wanneer kinderen intensief spelen, kan dat veel van een gazon vragen. Niemand wil na een paar keer spelen al een beschadigd gazon hebben. Daarom is het belangrijk om bij het aanleggen van een speelgazon de juiste graszaden te kiezen. In dit blog leggen we uit welke zaden het beste zijn en hoe je zo'n gazon aanlegt.

Welk graszaad is geschikt voor een speelgazon?

Voor een speelgazon heb je graszaden nodig die bestand zijn tegen veel gebruik. Soorten zoals Engels raaigras, roodzwenkgras en veldbeemdgras zijn sterk en herstellen zich snel van slijtage, wat perfect is voor een plek waar veel gespeeld wordt.

Pokon Graszaad Inzaai is perfect voor het zaaien van een speelgazon. Dit zaad heeft een unieke eigenschap: het kan zichzelf herstellen. Door de RPR technologie ontstaan er horizontale uitlopers, wat zorgt voor een sterk gazon. RPR wordt veel gebruikt in professionele omgevingen, zoals op voetbalvelden, vanwege de hoge tolerantie tegen intensief gebruik.

Wat is de beste tijd om een speelgazon aan te leggen?

De beste tijd om een nieuw speelgazon aan te leggen is in het voorjaar, tussen april en mei. Dan heeft het gazon genoeg tijd om te groeien en sterker te worden voor de zomer en herfst. Hierdoor kan het beter omgaan met verschillende weersomstandigheden en onkruid. Aanleggen tussen augustus en oktober is ook een optie.

Stappenplan voor een speelgazon

Benodigdheden:

Stappenplan voor het aanleggen van een speelgazon:

  1. Verwijder eerst onkruid, stenen en wortels en maak de bodem 15-20 cm diep los met een hark, spade of schop.
    Tip: Gebruik een bodemtest. Een bodemtest is mogelijk in diverse winkels, maar ook te koop online. Je kunt hiermee de bodemkwaliteit bepalen en checken of er misschien aanvullende bodemverbeteraars nodig zijn. 
  2. Breng een 5 cm laag Pokon Bio Gazongrond aan en meng deze goed met de bovenste laag van de bodem. Dit vergemakkelijkt het ontkiemen van de zaden en voorziet voeding voor 3 maanden. Maak het oppervlak vlak met een hark en laat het een week rusten.
  3. Rol of loop over het gazon om de bodem aan te drukken.
  4. Verdeel het graszaad gelijkmatig over het gazon. Zaai eerst de randen en daarna het gehele gazon. 
  5. Hark het graszaad voorzichtig in de grond tot ongeveer 0,5 tot 1 cm diepte.
  6. Besproei voorzichtig het gazon als er binnen 24 uur geen regen valt.
  7. Blijf het gazon vochtig houden zodat de zaden niet uitdrogen. Dit kan er voor zorgen dat de kieming mislukt. Loop zo min mogelijk over je gazon tijdens deze kiemfase. 
  8. Maai je gazon voor het eerst wanneer de grassprietjes zo’n 10 cm lang zijn.  

De kiemtijd kan variëren door verschillende factoren zoals temperatuur en vochtigheid. Meestal duurt het tussen de 7 en 20 dagen voordat het gras begint te groeien. Op naar heel veel speelplezier!

Tip: Bemest je gras drie keer per jaar om je gazon gezond en sterk te houden. Doe dit in het voorjaar, de zomer en het najaar. 

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon