Tips
26 jul. 2019

Hitteplan voor planten & gazon

Het is officieel: het hitterecord is verbroken. Met temperaturen boven de 40 graden overdag en 25 graden in de nacht, is het bijna niet uit te houden. Niet alleen jij, ook je groene tuinvrienden hebben last van deze warmte en dus is het belangrijk om ook je tuinplanten en gazon wat extra liefde te geven. Hierbij geven we je 5 praktische tips, zodat jouw planten en gazon de extreme warmte goed doorstaan.

1. In de ochtend/avond sproeien

Met deze warmte is het erg belangrijk om het juiste moment uit te kiezen om jouw planten en gazon te besproeien. Wanneer je dit in de middaghitte doet, zal het water snel verdampen en komt het water dus niet waar het nodig is. Ook kunnen jouw planten verbranden wanneer je ze water geeft terwijl ze in de volle zon staan. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Het beste moment van de dag om jouw planten en gazon te besproeien is dan ook ‘s ochtends vroeg of in de avond wanneer de zon uit jouw tuin is.

2. Een beetje meer water

Zorg ervoor dat jouw gazon niet uitdroogt tijdens een hittegolf. Wanneer dit toch gebeurt, zul je het gazon sneller kapot lopen en groeit het ook niet meer lekker door. Het is beter om het gazon één tot twee keer per week flink te besproeien dan elke dag een klein beetje. Let op! Een net ingezaaid gazon moet 2 tot 4 weken vochtig blijven. ls de toplaag van jouw net ingezaaide gazon uitgedroogd? Dan is de kans groot dat de kieming mislukt. Eeuwig zonde! Wel raden wij inzaaien nu af in verband met de warmte.

Ook voor jouw tuinplanten werkt het beter om af en toe royaal water te geven, in plaats van elke dag een klein beetje. Op deze manier zorg je ervoor dat planten, die opzoek zijn naar water, dieper wortelen en beter bestand zijn tegen de droogte. Net als een pas ingezaaid gazon, hebben jonge of pas aangeplante tuinplanten extra water nodig.

3. Bescherm jouw balkon- en terrasplanten

Natuurlijk hebben de planten op het balkon en terras in deze temperaturen regelmatig water nodig. Zelfs na een tropische regenbui kan het zijn dat je deze water moet geven, aangezien regenwater vaak via de blaadjes naast de pot of bak belandt. Zorg voor een onderschaal met water, zodat dorstige planten altijd een reserve hebben of bereid je voor op de hitte met speciale Pokon Bio Potgrond Terras & Balkonplanten. Deze potgrond houdt water een stuk langer vast. Gebruik hiernaast Pokon Hydrokorrels voor een perfecte combinatie!

Om jouw balkon- en terrasplanten te beschermen op zonnige dagen, zet je deze in de schaduw. Is jouw balkon of terras zonovergoten? Dan kun je ook schaduw creëren door je potplanten onder een parasol te zetten of een wit laken over de bloemen te leggen. Zo voorkom je dat jouw prachtige planten verbranden.

4. Niet maaien en snoeien

Wist je dat jouw gazon minder gevoelig is voor droogte, wanneer je deze minder kort maait? Door droogte kunnen er kale plekken in jouw gazon ontstaan. Om dit te voorkomen verzet je de maaistand dan ook naar minstens 4-5 cm.

Tijdens de hoge temperaturen is het niet verstandig om wintergroene planten te snoeien. Felle zon laat de blaadjes namelijk verbranden en bruin worden, dit wil je natuurlijk niet!

5. Houd de wortels koel

Door een bodembedekker rondom de voet van je planten aan te brengen, houd je de wortels koel. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Pokon Cacaodoppen of Pokon Boomschors Excellent gebruiken. Een bodembedekker biedt een 3-in-1 oplossing: bescherming tegen droogte, voorkomen van onkruid en voorkomen van wateroverlast.

De planten en het gazon zullen je dankbaar zijn!

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon