Inspiratie
shutterstock-745516219-2
15 sep. 2021

De Top 3 varens voor in huis

Lichtgroen, zilvergrijs, met krul of toch zonder? Varens bestaan er in allerlei prachtige vormen en kleuren. Geen wonder dat de varen al sinds de Victoriaanse tijd als kamerplant wordt gehouden. De plantenfamilie van de varen is zo uitgebreid dat deze luchtzuiverende plant zich bijzonder goed leent voor het combineren van verschillende soorten. Wij nemen je mee langs onze top 3 favoriete varens voor in de woonkamer.

1. Zinkvaren
2. Hertshoornvaren
3. Krulvaren

1.Zinkvaren

De eerste varensoort is gelijk een bijzondere groeier. De zinkvaren is namelijk een epifyt. Anders dan standaard planten, groeit een epifyt op boomstronken en hoog op takken. De bijzondere bruingroene uitsteeksels van deze plant worden wortelstokken genoemd. Het zijn echter geen wortels, maar helpen de plant om zich vast te grijpen. Bedek deze wortelstokken daarom niet met aarde, maar geef ze de ruimte om te ademen. Tijdens het water geven laat je het water langs de rand van de pot lopen, zodat de wortelstokken droog blijven. Je zinkvaren zal je dankbaar zijn!

Zinkvaren

2. Hertshoornvaren

Als je naar de bijzondere vorm van de bladeren van deze varen kijkt, dan snap je direct waar de naam van deze plant vandaan komt. De inkeping van de bladeren zorgt ervoor dat ze wel iets weg hebben van het gewei van een hert. Net als de zinkvaren groeit de hertshoornvaren in de vrije natuur het liefst op andere planten. Bij jou in de woonkamer kan hij in een laagje potgrond ook goed aarden.

Het witte laagje op de bladeren zorgt ervoor dat deze varen goed bestand is tegen een lage luchtvochtigheid. Wanneer je water geeft op het blad merk je dat dit witte laagje tijdelijk verdwijnt. Maak je geen zorgen. Na een tijdje ziet hij er weer uit als vanouds. Wanneer er aan de zijkant van de plant bruin blad ontstaat is dit niet erg. Sterker nog, de hertshoornvaren heeft de bijzondere eigenschap dat hij zijn eigen voedingsbron is. Door het buitenste blad te verteren voorziet jouw plant zichzelf van de juiste voedingstoffen. Dat is nog eens handig!

Hertshoornvaren

3. Krulvaren

Wie wordt er nou niet blij van zoveel weelderig groen? De krulvaren herken je aan de honderden puntige, kleine blaadjes. Met behulp van deze blaadjes zuivert de krulvaren de lucht in huis. Zo’n gezellige groene vriend wil iedereen wel! Wanneer je hem water geeft, probeer dan het midden van de plant over te slaan. Anders loop je de kans dat je plant daar kaal wordt. Heb je juist het tegenovergestelde probleem, dat je groene vriend te snel groeit? Knip dan lange bladeren af tot het gewenste punt. De bladeren lopen dan vanzelf weer uit. Dit is ook de ideale oplossing als één van de takken beschadigd is. Zelfs als je hem volledig kort knipt, groeit hij gewoon weer terug. Dat is nog eens knap!

Krulvaren

Verzorging van jouw varens

Varens zijn schuwe planten die volle zon liever vermijden. Je maakt ze blij in de halfschaduw. Wil je jouw plant extra verwennen? Spray met een plantenspuit een fijne nevel over de bladeren om de natuurlijke leefomgeving na te bootsen. Je zult zien dat je varen helemaal opleeft. Uiteraard hebben wij hieronder nog meer verzorgingstips voor je verzameld.

  • Water: De varen is een dorstige plant. Geef regelmatig water totdat de grond licht vochtig is. Plaats een laagje Pokon Hydrokorrels op de bodem. Op deze manier maak je deze grote drinker gelukkig. Je doet hem veel plezier met een wekelijkse sproeibeurt over de bladeren.
  • Voeding: Met Pokon Bio Kamerplanten Voeding behoud je de intens groene kleur van de bladeren.
  • Potgrond: Varens groeien het beste in Pokon Anthurium Potgrond. De unieke luchtige samenstelling met turfstrooisel en kalk geeft de planten de benodigde voedingsstoffen.
  • Snoeien: Varens groeien snel. Verwijder daarom regelmatig dode, verwelkte of uitgedroogde bladeren. Dan kan deze kanjer al zijn energie inzetten voor het creëren van nieuw blad.
  • Standplaats: Net als de meeste planten, houdt de varen niet van tocht. Geef hem daarom een fijn windstil plaatsje in huis. Het liefst staat de varen in de halfschaduw.
  • Ziekten en plagen: Varens zijn erg sterke planten en hebben daardoor weinig last van ziekten en plagen. Wanneer ze toch last krijgt van beestjes, schimmels of andere vervelende klachten, is dit meestal een teken van een probleem in de verzorging. Controleer of je plant nog gelukkig is op zijn plekje. Vaak ontdek je dat hij ergens anders gelukkiger is, waardoor de problemen, na behandeling, niet terugkeren.

Naast deze drie toppers zijn er nog veel meer varensoorten die zich perfect lenen voor een ereplaats in huis. Doordat de verzorging voor vrijwel alle soorten overeenkomt, is het leuk om verschillende varianten te combineren. Laat je fantasie dus de vrije loop en geniet van het resultaat!

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten