Inspiratie
Gazon met bloemen.jpg
4 jan. 2024

Een gazon met bloemen

Wil jij geen klassiek strak gemaaid gazon, maar vind je het juist leuk als er hier en daar wat bloementjes in je gazon zitten of misschien droom je wel over een bloemenweide? Dat geeft niet alleen je tuin meer kleur, maar biedt ook meer ruimte voor natuurlijke diversiteit. Wat zijn de voordelen van een gazon met bloemen en hoe krijg je een zo’n kleurrijk gazon?

Voordelen van een gazon met bloemen

Een gazon met bloemen heeft veel voordelen voor de natuur en voor jouw tuin. Het is niet alleen mooi om naar te kijken, maar het helpt ook de natuur om ons heen. De voordelen van een gazon met bloemen?

  • Voedsel voor insecten: bloemen bieden voedsel aan allerlei insecten, zoals bijen, vlinders en hommels. 
  • Meer diversiteit: Een gazon met bloemen trekt insecten aan, waar insecten zijn vind je ook weer andere dieren zoals egels en vogels. 
  • Minder onderhoud: Omdat het minder strak hoeft te zijn, hoef je het minder vaak te maaien en te onderhouden. 
  • Mooi om te zien: Het geeft kleur en leven aan je tuin, waar jij vanaf je terras lekker van kunt genieten. 

Hoe pak je dit aan?

Onkruiden zijn planten die op voor ons een ongewenste plek groeien. Veel planten die als onkruid gezien worden, hebben echter mooie bloemen denk bijvoorbeeld aan madeliefjes, paardenbloemen en ereprijs. Onkruidzaden kunnen via de wind, maar ook via vogels in onze tuin terechtkomen. Wanneer jouw gazon iets minder vol is, ontstaat er ruimte voor deze zaden om te groeien. Tips voor een natuurlijk gazon met bloemen zijn daarom:

  • Vul kale plekken niet op en ga niet doorzaaien.
  • Maai je gazon in het begin regelmatig en laat het afgemaaide gras niet liggen.
  • Bemest je gazon minimaal. Hoe minder voedingstoffen in de grond, hoe meer bloemen er zullen groeien. 

Bloemen zullen er vanzelf komen. Kun je niet wachten? Zaai dan in het najaar een bloemenmengsel. Tip: je kunt ook de zaden van berm- en akkerbloemen bij jou in de buurt opsparen. Zo maak je het leefgebied van de insecten en dieren in jouw buurt groter.

Hoe verzorg je een gazon met bloemen?

Het is gelukt. Je hebt een gazon met bloemen. En nu? Je kunt de bloemen het beste niet te vroeg maaien, wanneer ze namelijk zaad gaan vormen krijg je nog meer bloemen. Met een tweetal maaibeurten: begin juni en eind september kom je vaak al goed uit te voeten. Je kunt natuurlijk wel in je bloemenweide een paadje of “terras” maken zodat je goed door je tuin heen kunt lopen en een plekje creëert waar je lekker kunt genieten. Deze stukken kun je uiteraard wat vaker maaien.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon