Welk snoeigereedschap gebruik ik bij welke klus?

SNOEISCHAAR EN TAKKENSCHAAR Investeer in een goede snoeischaar als je graag tuiniert, want die zul je vaak gebruiken. Een takkenschaar kan iets dikkere takken aan, zoals van heesters en bomen; een model met uitschuifbare armen is handig. Scharen met een papegaaienbek hebben twee snijdende messen waardoor ze zachte stengels en takken minder kneuzen. Een aambeeldschaar heeft één snijdend en een vast mes, wat hem geschikt maakt voor harde en dode takken.


SNOEIZAAG De kleine (soms inklapbare) zaagjes zijn handig voor de wat dikkere takken, maar ook smal genoeg om in het hart van een struik te kunnen zagen bij verjongingssnoei. Met een grotere beugelzaag kun je zware takken afzagen. Een elektrische zaag komt van pas in een tuin met veel bomen, maar ook bij het op maat zagen van haardhout.


HEGGENSCHAAR Messen met een golfsnede hebben meer grip op de scheuten, rechte messen knippenpreciezer. Een buxusschaar is een kleiner model met rechte messen, heel geschikt voor vormsnoei. Als je veel hagen hebt, kies dan een motor-heggenschaar (elektrisch, met accu of op brandstof).


nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.