Blog
zomer-in-de-moestuin-floor-1
3 jul. 2023

Vakantie: hoe laat je de moestuin achter?

Voor veel mensen is het nu vakantie, een tijd om even bij te komen. Ik heb hier een paar handige tips voor je, dingen waar je aan moet denken en vooral niet moet vergeten als je op vakantie gaat, of dat nu in eigen land is of in het buitenland.

1. Water

Als het de weken dat je op vakantie bent heel warm wordt, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat alles water krijgt. Zonder water zal je later geen oogst hebben. Zelf vraag ik altijd mijn vader om een oogje in het zeil te houden. Als er groenten of fruit te oogsten zijn, mag hij dit lekker opeten. Ook het water geven doet hij in deze weken.

Als je niemand kunt regelen voor deze periode dat je er even niet bent, is het een goed idee om een druppelaar met een timer aan te leggen. Vooral bij planten die veel water nodig hebben, is dat handig. Er zijn tegenwoordig veel verschillende systemen beschikbaar die je kunt gebruiken in losse potten, maar ook in de volle grond. 

Nog wat extra tips:

  • Zet flessen water zonder dop ondersteboven in de grond bij de planten die meer water nodig hebben.
  • Zet potplanten in de schaduw. Op deze manier verdampt het water minder snel, waardoor ze ook minder water nodig hebben.
  • Gebruik een bodembedekkers zoals Pokon Houtsnippers Cacaobruin. Dit zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt.

2. Oosten

Oogst al je rijpe groente en fruit dat je tegenkomt in de tuin. Verwijder rotte vruchten direct. Als je deze laat hangen, kan dit de hele oogst aantasten, vooral bij gewassen zoals courgettes en pompoenen. 

3. Onkruid

Onkruid kan een echte domper zijn bij terugkomst van vakantie, omdat het altijd snel groeit. Helaas kun je onkruid niet 3 weken laten stoppen met groeien. Daarom raad ik aan om voor vertrek al het onkruid grondig te verwijderen. Niet alleen schoffelen en laten drogen in de zon, maar ook echt afvoeren. Zo voorkom je dat bij terugkomst al het onkruid te hoog staat en je er veel meer werk aan hebt.

4. Dorre bladeren

Verwijder alle dorre en dode bladeren, vooral bij gewassen zoals pluksla of spinazie die volledig zijn doorgeschoten. Het is zonde om dit te laten staan, omdat het de voeding uit de grond gebruikt terwijl je dit niet meer eet. Bovendien kun je deze plekken nog goed gebruiken voor iets anders.

5. Zaaien

Voor vertrek kun je op een leeg plekje nog extra sla en radijsjes zaaien. Dit groeit snel en vereist vaak de eerste weken geen aandacht. Het is ideaal om thuis te komen en al grotere plantjes aan te treffen dan je had verwacht.

Een oppas nodig?

Ga je meer dan 2 weken weg? Dan zou ik iemand vragen om een aantal keer in de tuin langs te komen. Zo kan diegene de tuin wat in de gaten houden. Natuurlijk zal niet iedere oppas onkruid gaan wieden, maar je kunt het altijd vragen. Haal daarom vooraf ook al het onkruid weg, oogst al het lekkers dat je kunt vinden en zet de gieters en eventueel emmers klaar zodat de oppas zo aan de slag kan. Het aantal keer dat je iemand langs laat komen is uiteraard afhankelijk van de voorspelling van het weer. Mocht het erg droog worden, is het verstandig iemand zeker om de 3 dagen te laten komen om flink wat water te geven. Regent het de hele week? Dan zou diegene om de week kunnen komen om enkel wat te oogsten.

Ik wens jullie veel succes met alle voorbereidingen in de moestuin voordat jullie op vakantie vertrekken. Een fijne vakantie gewenst.

Auteur: Floor Korte van Floors Moestuin

Lees ook: 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin