Tips
Hanke_Arkenbout_Photography_Floor_1_2022-49.jpg
9 okt. 2023

Zaaitips voor de moestuin

Ik vind het zaaimoment een van de leukste momenten. Je kunt weer van start met het opkweken van een gewas, een periode waar je kunt wegdromen naar de oogst, maar voordat je ook daadwerkelijk kunt oogsten, zijn er verschillende handige moestuin zaaitips voor beginners die je kunt volgen om ook daadwerkelijk te kunnen oogsten. Deze vind je hieronder.

1. Verdiep je in de zadeninformatie

Op de achterkant van de zadenzakjes die je hebt aangeschaft staat alles omschreven wat je nodig hebt voor wat, waar en wanneer.

  • Wanneer moet het gezaaid worden en wanneer kun je het oogsten?
  • Waar moet er voorgezaaid worden, is dat binnen in een zaaitray of kun je dat ook buiten meteen in de volle grond doen?
  • Wat is de plantafstand van de plant waar je rekening mee moet houden?
  • Waar groeien de planten langs? Soms vind je er ook nog op het zakje of het klimmers zijn en dus langs een rek uitgeplant of gezaaid moeten worden.

2. Gebruik de juiste items

Er zijn ontzettend veel producten op de markt die worden gepusht, maar wat moet je nu echt gebruiken en wat is essentieel als je net start met een moestuin?

  • Zaaien in een kweekbak heeft veel voordelen. De grond blijft goed vochtig, en dit is beter voor het kiemproces. De condens komt tegen de kap van de kweekbak en valt uiteindelijk weer op de grond in de bak. Zo heb je een soort ecosysteem in deze bak, en dit is echt ideaal.
  • Zaai altijd in zaai- en stekgrond en/of in vermiculiet. Dit zijn beide grondsoorten die supergoed zijn voor een sterke wortelontwikkeling van jouw zaailingen. Zelf ben ik fan van een mix van beide omdat de wortels alle kanten op kunnen groeien doordat dit materiaal bijna niks weegt. Ook neemt dit veel vocht op en geeft het geleidelijk af, waardoor je ook veel minder kans hebt op schimmels aan de wortels. Ook heeft het voldoende voeding voor ca. 3 tot 4 weken. Hierna zijn de zaailingen groot genoeg om overgeplant te worden naar een grotere pot met gewone potgrond.

3. Toepassingstips bij en na het zaaien 

Dan kunnen we nu gaan zaaien. Zomaar alle zaden uit het zakje in de grond is niet helemaal de bedoeling. Hieronder heb ik nog een aantal tips.

  • Geef na het zaaien water met een plantenspuit. Doe je dit met een gieter, dan zullen de zaden wegspoelen en komen ze misschien te diep in de zaai- en stekgrond te zitten. Dit kan ertoe leiden dat de zaden niet ontkiemen en dus ook geen zaailingen vormen.
  • Zaai altijd 10% meer aan aantal zaden dan dat je uiteindelijk ook kwijt kan in de moestuin. In het opkweekproces kan er altijd nog wel wat misgaan, zoals verbranding van blad maar ook te veel water waardoor de plantjes doodgaan.
  • Als je meerdere zaden op dezelfde plek zaait, is de kans groter dat het aantal zaden opkomt dat je in de moestuin uit wil planten. Zorg dat je de zaden niet te dicht op elkaar zaait, want daar worden de zaailingen niet sterker van omdat ze met elkaar moeten concurreren voor voeding uit de grond en zonlicht.
  • Ook voor het buiten zaaien in de volle grond geldt dat je 2 zaadjes op dezelfde plek kan zaaien. Hierdoor heb je meer kans op slagen. Nadat deze zaailingen allemaal opgekomen zijn, is het tijd om de te veel opgekomen zaailingen weg te halen. Dit heet uitdunnen, zo blijft er 1 plantje staan dat alle aandacht krijgt en daardoor ook een stuk sterker zal worden.
  • Zorg bij het zaaien ook dat je de juiste diepte van de zaden aanhoudt. Zaai je hele kleine zaden veel te diep, dan zullen deze niet opkomen, en dat is natuurlijk zonde. De grootte van het zaadje bepaalt hoe diep je het zaadje in de grond stopt. Veel kruiden die je zaait, zoals basilicum, willen het liefste helemaal niet afgedekt worden om te ontkiemen. Twijfel je of de zaden licht of donker nodig hebben bij het ontkiemen, test het dan eerst even, leg een zaadje onder de grond en erop en kijk wat er gebeurt.

Ik kan je veel moestuintips geven, maar mijn grootste tip is: probeer het vooral ook zelf uit, kijk wat er gebeurt en wees niet bang om iets 'mis' te doen volgens het boekje. Ieder jaar is er een nieuwe kans en ieder jaar kun je het ook gewoon weer over een andere boeg gooien.

Lees ook deze artikelen van Floor:

Floor Korte van Floors Moestuin

Fotografie: Hanke Arkenbout 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin