BLOG
foto-1-moestuin-floor
10 okt. 2017

Oktoberklussen in de moestuin

Het is herfst en dat merk je buiten. Het is koud en het regent veel. Maar dit weekend is het genieten geblazen!

Vanaf deze maand is er steeds minder te doen in de tuin. Het oogsten zit er ook bijna helemaal op, op wat wintergroenten na. Bij mij in de tuin staat nog best veel, namelijk boerenkool, andijvie, kropsla, spinazie, prei, pastinaak, wortel, bieten, schorseneren, pompoen, winterpostelein en verschillende soorten kruiden. Naast het oogsten zijn er nog een aantal kleine klusjes die je nog kunt doen voordat de ‘moestuin winterstop’ begint.

Snoeien bessenstruik

Heb je de bessenstruiken nog niet gesnoeid? Dan kun je dat in deze maand doen. Knip de struiken niet helemaal kaal, maar kort de nieuwe scheuten wat in. Je zorgt ervoor dat de struik compact blijft en volgend jaar meer bloemen en dus ook vruchten zal produceren.

Knoflook planten

Je kunt de knoflookteentjes nu nog in de grond stoppen. Kies een plekje aan de rand van de moestuin, want het kan namelijk helpen om ongedierte uit de tuin te houden. Denk bijvoorbeeld aan muizen en slakken. Je zou ook een plekje kunnen kiezen tussen vaste planten die niet veel voeding vragen. Knoflook is niet veeleisend en groeit zelfs op zandgrond. Zelf plant ik ze altijd uit tussen de aardbeien. Dit houdt niet alleen de muizen op afstand, maar hierdoor wordt de smaak van de aardbeien nog beter.

Kruiden drogen

Zorg dat je nu je kruiden oogst, zodat je er in de winter nog lekker van kunt genieten. Het is namelijk heel erg zonde om ze nu af te laten sterven, want dan kun je er niks meer mee doen. Op deze manier snoei je ook meteen je kruidenplantjes, waardoor ze mooi verzorgd de rustperiode ingaan. Droog je kruiden op een plek waar het niet te vochtig en te licht is. Een trapkast of een verwarmd schuurtje zijn ideaal hiervoor.

Zaden drogen

Heb je toevallig nog bonenstaken staan met de laatste sperziebonen eraan? Het zou zomaar kunnen, want bij mij staan ze ook nog in de tuin. Laat de laatste peulen dan lekker aan de planten hangen. De peulen drogen op deze manier vanzelf aan de buitenlucht. Hierna kun je de peulen en dus ook de zaden die erin zitten, oogsten. Deze zaden kun je voor volgend seizoen gebruiken. Let wel op dat je dit enkel doet met biologische zaden. Mocht je bijvoorbeeld een F1 hybride hebben, dan kun je niet verder kweken met deze zaden. Deze zaden zijn namelijk speciaal gemaakt voor één supersterke generatie.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Verhoogde bakken in de moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin