/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Knoflook

Knoflook (Allium Sativum) is een bolgewas uit de lookfamilie en een echte smaakmaker in veel gerechten. Rond de herfstperiode raken de bakken van de moestuin aardig leeg, een mooie tijd om knoflook te kweken! 

Knoflook kweken

Het kweken van knoflook vraagt niet om expertise of groene vingers. De planten hebben namelijk amper verzorging nodig. Het enige wat je hoeft te doen is planten en wachten. Koop een bol biologische knoflook bij de winkel of supermarkt. Het is belangrijk dat het om biologische knoflook gaat, behandelde knoflook zal namelijk niet uitlopen. Hoe groter de teen, hoe groter de geoogste bol. Kies daarom de grootste tenen van de bol uit.

Poten van knoflook

Knoflook kun je het beste vanaf september tot en met half november planten. Je krijgt namelijk de beste en grootste knoflookbollen als de kou er goed overheen is geweest. In het voorjaar kunnen de tenen ook geplant worden naast andere gewassen zoals aardbeien, wortels, tomaten en aardappelen planten, dit worden gezien als goede buren die elkaars groei versterken. Toch zal de uiteindelijke opbrengst aan knoflook een stuk lager uitvallen. Plant de tenen met het puntje omhoog zo’n 5 cm diep en 15 cm van elkaar.

Bodem, bemesting en verzorging

Knoflookplanten stellen maar weinig eisen aan de grond, zolang deze maar goed doorlatende grond en niet pas bemest is. Knoflookplanten houden namelijk niet van natte voeten en verse mest. Enkel bijwateren tijdens zeer droge perioden en wachten maar.

Oogsten en drogen

Tussen juni en augustus kun je de in de herfst geplante bollen oogsten wanneer 2/3 van het loof dor en geel is geworden. Om de bollen lang goed te houden kun je het beste de bollen eerst laten drogen. Dit kun je het beste doen door de bollen met loof en al op te hangen, bijvoorbeeld aan een waslijn in de kas of in de schuur. Knip na het drogen de wortels en het verdorde blad af en bewaar de bollen op een droge en luchtige plaats.

Pokon Powerplanten

Populaire Powerplanten

Dit vind je misschien ook interessant
externalId=powerplant-pokon-product-detail-1.1.2.1.4&filter[active]=1&filter[category]=/Powerplanten

Pokon app

Download nu de Pokon app en heb altijd onze hulp en groeninspiratie direct bij de hand. Of maak gebruik van onze tools:

  • Watergeefalarm
  • Potgrondcalculator

 

Nieuwsbrief

Wil jij aan de slag met groen in je tuin, op je balkon of in huis? Maar weet je niet hoe je dit precies moet aanpakken? Wanneer heeft jouw kamerplant nu eigenlijk een nieuwe pot nodig? Wanneer is het tijd om voor te zaaien in je moestuin? 
Wij delen graag gratis onze tips en inspiratie via de nieuwsbrief met jou!