BLOG
3-radijsjes-floor
15 aug. 2016

Kleine tussenstand moestuinbak!

Zoals je in mijn eerdere reeks blogs hebt kunnen teruglezen, heb ik een Pokon Moestuinbak in de tuin staan. Na het plaatsten van de bak ben ik eens goed gaan nadenken wat ik allemaal in mijn bak wilde hebben. Voor deze bak heb ik een moestuinplan en moestuinkalender gemaakt (zie hier de blog). Vooral gericht op wat ik lekker vind en ook op de startende moestuinder. Ook als je wat mindere groene vingers hebt kan je nog heel goed een moestuintje starten in de achtertuin.

 

Nu na een maand of 5 kan ik je een leuke tussen stand laten zien. Het groeit nu allemaal ontzettend snel. En ik heb zelfs al heel veel kunnen oogsten

 

 

 

Deze foto’s zijn genomen in maand april. Alles is hier nu nog zo klein, ik kan het met nu al bijna niet meer voorstellen dat de plantjes zo klein waren. Op dit moment was ik de zelf voorgezaaide kruiden aan het uitplanten in de moestuinbak. Dit doe je na 15 mei als de plantjes groot genoeg zijn. Plant ze niet te dicht op elkaar want voor je het weet verstikken ze elkaar en gaan ze dood.

 

Je kan goed zien aan deze foto dat deze 2 weken later gemaakt is. (Ineens heel hard gegroeid) Dit is de sla en de spinazie waar ik rijkelijk van heb kunnen eten. Heerlijk verse spinazie van de plant. Beter kan niet hoor. Deze foto’s zijn genomen in de maand mei. Ook heb ik heerlijke radijsjes uit de moestuinbak kunnen oogsten. Dit heb ik allemaal in een lekkere salade verwerkt met druiven en blauwe kaas ... mmm

 

 

 

Niet alles in een keer oogsten, want dan moet je het ook allemaal in een keer opeten. Anders gaat het veel te snel achteruit. Vooraf dus bedenken wat je die avond nog lekker op kan eten. Deze foto’s zijn van half juni. Je merkt wel dat de plantjes nu echt wel wat moeite hebben. Het weer heeft ook niet heel erg mee gezeten. Veel regen waardoor de grond erg nat blijft. Dit is voor zomerse dagen natuurlijk heel fijn maar niet als het dagen achter elkaar regent.

 

De vakken in de moestuinbak waar alles uit is geoogst (bij mij de spinazie, radijsjes en sla), heb ik weer vol gezaaid en bij geplant. Raapstelen, postelein en paarse basilicum, peterselie en tijm! De courgetteplant doet het ontzettend goed. Ik heb er nog niks achter staan om de plant te begeleiden. Ik laat de plant wat naar de zijkant hangen zodat hij die kant opgroeit. Je ziet hieronder al de eerste vruchten hangen.

 

 

 

Deze foto is genomen half augustus.

 

Het voordeel van een bak is echt dat er weinig tot geen onkruid tussen staat. Dit scheelt zoveel werk. De rest van de tuin is bij mij natuurlijk gewoon open grond. Dus ik merk echt verschil in werk wat ik heb aan de moestuinbak of de tuin in volle grond. Al moet ik zeggen dat ik wroeten in de aarde helemaal geen straf vind.

 

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen heb ik beestjes in de tuin die lege slakkenhuisjes sparen. Of terwijl, die alle slakken uit mijn tuin eten. Helaas komen die beestjes niet in mijn bak waardoor ik in mijn moestuinbak veel meer last heb gehad van slakken. Maar ik denk niet dat ik de enige ben die last heeft gehad van slakken.

 

Helaas zitten er wel zwarte luizen in de oost Indische kers in de bak. Deze luisjes halen heel veel energie uit de plant waardoor hij nog maar heel erg traag groeit. Ook kunnen de luizen heel makkelijk schimmels overdragen van andere planten. Wat je kan doen tegen luizen is erg lastig. Een sopje met warm water en zeepsop of de Pokon Insecten Spray. En vooral volhouden dan komen ze niet meer terug. Ik heb er zelf voor gekozen om de plantjes uit de bak te halen.

 

 

 

Hoe gaat het met jullie moestuinbak? Al ergens last van gehad? Laat het me vooral weten :)

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin

 

 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin