BLOG
bemesten gazon najaar
30 sep. 2017

Je gazon in de herfst

Een mooi strak grasveld is natuurlijk prachtig, maar je krijgt zo’n mat niet kado. Daar zit veel werk in. En dat gaat verder dan alleen wat maaien op een mooie zomeravond. Mesten, kalken, verticuteren, nog eens mesten, kantjes maaien, onkruid steken, sproeien, ontmossen en ga zo maar door.

Met een grote tuin is dat eigenlijk geen doen. Daarom hou ik zelf altijd direct achter het huis mijn gras zo mooi en strak mogelijk, maar daar buiten ben ik een ster in het ‘loslaten’. We maaien daar alleen en laten wilde stukken ook gewoon staan. Makkelijk, maar vooral ook heerlijk voor bijen en vlinders!

Gazononderhoud in de herfst

Het stuk gras direct rondom het huis wil ik strak hebben. En dat vraagt in de herfst om een klein beetje extra aandacht zodat het gazon sterk de winter in kan. Nu even aan de slag en in het voorjaar dan weer genieten van een mooie volle groene grasmat. Die onze voetballende kinderen en hun vriendjes vervolgens weer vakkundig om zeep kunnen helpen.

Laatste keer maaien én kantjes steken

Met het korter worden van de dagen, groeit het gras nu een stuk minder snel. We hoeven minder te maaien en ergens in oktober maaien we voor de laatste keer. De snijhoogte van de grasmaaier stellen we voor deze laatste maaibeurten wel wat hoger in dan normaal. En ook voor de laatste keer dit seizoen steken wij de graskanten strak af. Met een schep of met de speciale graskantsteker die wij hiervoor hebben. Het is altijd even een werkje, maar het maakt echt een groot verschil. Eer van je werk!

Blad en maaisel van het gazon halen

Het allerbelangrijkste in deze periode is het vallende blad regelmatig van het gras te harken. Zou je het er op laten liggen, dan verstikt het gras eronder. Er vestigen zich allerlei schimmels en ziekten en je gras gaat uiteindelijk dood.

Blad dat in de borders valt, kun je trouwens tot in de lente wél gewoon laten liggen (tenzij je je ergert aan de rommel natuurlijk). Dat is niet alleen fijn voor allerlei kleine dieren, het beschermt ook de borderplanten tegen al te strenge vorst. En tot slot, ik vind het wel praktisch. De bladeren die op je grasveld liggen, hark je namelijk zo ‘hup’ de borders in. En dan ruim je het, inmiddels aanzienlijk geslonken, in het voorjaar eventueel alsnog op.

Normaliter laten wij het grasmaaisel op het grasveld liggen. Maar na de laatste maaibeurt harken we dit nu ook weg. Door al het vocht dat nu eenmaal bij de herft hoort, blijven er anders dikke plakken maaisel liggen. En daar wordt het gras ook niet echt beter van.

Najaarsmest voor je gazon

Tijdens het groeiseizoen mest je het gras meestal een paar keer. Wij gebruiken hiervoor gewone koemestkorrels. In oktober mesten we voor de winter dan nog één laatste keer. Alleen nu gebruik ik geen gewone mest, maar krijgt onze grasmat een speciale najaarsmest. Deze mest bevat namelijk langzaam vrijkomende voedingsstoffen waaronder kalk. Kalk maakt de grond zuurder en zo krijgt mos, dat nu in de herfst snel begint te groeien, minder kans. Dus in plaats van apart kalk én – na enige tijd - weer mest te moeten strooien, ben je met deze gecombineerde korrel in 1 keer klaar. Kijk, dat is simpel en makkelijk! En laten we daar nou net van houden.

Groene groet, Esther

Lees ook: Kale plekken in het gazon verwijderen

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon