Een mooie border kan je tuin letterlijk en figuurlijk naar nieuwe hoogten tillen. Zo’n verhoogde strook met beplanting oogt speels en geeft een goed kader om los te gaan met allerlei soorten planten. Het geeft daarnaast ook nog eens een mooie strakke lijn tussen het gazon en de beplanting. Er zijn verschillende materialen die uitstekend geschikt zijn als afkadering van je bloembed. Wij nemen je mee langs de mogelijkheden.
Een borderrand schermt meestal een verhoogd deel van de tuin af. Hierdoor zijn er voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn om een mooie strakke border te krijgen.
Voor een verhoogde border gebruik je Pokon Tuinaarde. Vul de gewenste locatie op totdat het hoog genoeg is. Pas hierop ook de hoogte van de borderrand aan. Houd er hier rekening mee dat de rand ongeveer 10 centimeter extra nodig heeft voor de fundering. Als je voor een lage border kiest, kan je de voorgaande stap overslaan.
Trek een lijn over de grond die aangeeft waar de border begint. Zet om de 15-20 centimeter een piketpaaltje neer en span tussen de paaltjes een koord. Als je tevreden bent over de plaatsing van de paaltjes graaf je een geul voor de fundering of als basis voor de border.
Een borderrol is precies zoals het klinkt. In plaats van losse houten latjes, koop je een rol gemaakt van ijzerdraad, waarop houten paaltjes bevestigd zijn. Je plaatst de paaltjes in de gegraven geul op ongeveer 10 centimeter diep. Wil jij gaan voor een duurzame oplossing? Kies dan voor hardhout. Met behulp van een waterpas zie je snel of je de rol ver genoeg de grond in hebt gedrukt of geslagen. Gebruik hiervoor een hamer met een rubberen kop, zodat het hout tijdens het plaatsen niet beschadigd. Door worteldoek achter de borderrol te plaatsen voorkom je dat er aarde of wortels tussen de latten doorkomen.
Terrastegels bieden een snelle en duurzame oplossing. Zeker wanneer je nog een stapel terrastegels hebt liggen. Deze zijn namelijk multi inzetbaar als borderrand. Zet de tegels ongeveer tot de helft in de uitgegraven geul. Een laagje zand helpt om het makkelijk gelijk te maken en vul deze daarna weer op met aarde. Als alle tegels op gelijke hoogte staan is je borderrand klaar.
De roestbruine kleur van cortenstaal borderranden valt mooi samen met de natuurlijke tinten van de tuin. Het is één van de populairste borderranden van het moment en geliefd in een moderne tuin. Hierdoor wordt het een geheel met de border. De stalen rand wordt in delen of op rol geleverd. Onderaan zitten stalen punten waarmee ze in de geul geplaatst worden. Vul daarna de geul op, zodat de rand stevig staat.
Een borderrand van stapelblokken is een populaire oplossing die in veel tuinen terugkomt. Het vraagt wel iets meer werk en kennis dan de bovenstaande oplossingen. Voordat je de stapelblokken kan plaatsen leg je opsluitbanden ongeveer 10 centimeter diep in de geul die je eerder hebt gegraven. Voor een mooie strakke basis begin je met een laagje zand in de geul, voordat je de opsluitbanden plaatst. Vervolgens stapel je met behulp van speciale lijm en een rubber hamer de blokken op totdat je rand hoog genoeg is. Het voordeel van deze techniek is dat deze ook bijzonder geschikt is voor hoge border, terwijl je bij de vorige twee opties afhankelijk bent van de hoogte van de tegels of rol. Hoe groter de blokken, hoe hoger je de rand kan maken. Wil jij voor een mediterrane tuin gaan? Stuc en verf de blokken om deze look compleet te maken.
Als je een natuurlijke uitstraling zoekt in de tuin dan kan je met takken van de hazelaar of wilg een prachtig natuurlijk vlechtwerk creëren. Deze buigzame takken zijn ook perfect om ronde vormen te creëren. In plaats van paaltjes van tuinhout kan je hier ook gebruik maken van dikke takken die je in stukken zaagt. Vervolgens vlecht je de lange takken om en om door de paaltjes. De ene keer vlecht voor het paaltje langs en de andere keer erachter langs. Zo ontstaat er een stevig geheel. Net als bij de borderrol zorg je met worteldoek ervoor dat er geen aarde of wortels door de constructie groeien.
Met een border van boomstam(stukken) maak je snel een mooie, natuurlijke borderrand. Deze stukken zijn zowel stapelbaar als rechtop te plaatsen. Bij het rechtop plaatsen zorg je dat ongeveer 15 centimeter van de stukken boomstam in de grond verdwijnen. Met een worteldoek zorg je er ook bij deze rand voor dat aarde en wortels niet door de gleuven tussen het hout doorkomen. Je kan in plaats van voor boomstammen ook kiezen voor spoorbielzen. Deze hebben een handige vorm en zijn daardoor zowel horizontaal als verticaal te plaatsen
Een stenen muurtje is een klassieker die ook zeker thuishoort in deze lijst. Als je van een strakke look houd komen bakstenen goed tot hun recht. Door de geul eerst te vullen met een laag cement van zo’n 10 centimeter leg je een sterke fundering. Breng mortel aan tussen iedere laag stenen om er een stevig geheel van te maken.
Werk je met natuursteen in plaats van baksteen, dan kan je dezelfde methode aanhouden. Het verschil zit vooral in de vorm van de stenen. Waar bakstenen een strakke en rechte afwerking garanderen, geven natuurstenen een romantisch en speels effect.
Wij snappen dat je nu helemaal enthousiast plannen maakt om je nieuwe borderrand te plaatsen. Denk voordat je aan de slag gaat aan deze tips voor de plaatsing en constructie, zodat je direct goed voorbereid aan de slag gaat.
Kies de juiste grond bij het aanplanten van je border: Pokon Waterproof helpt bijvoorbeeld water langer vast te houden. Dat is ideaal tijdens warmere periodes. Zeker bij een verhoogde border is dit een must.