Nieuws
01-03-19

Tegel eruit, plant erin

Heb jij een betegelde tuin? Dan ben je niet de enige! Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft namelijk een betegelde tuin. Zonde, aangezien planten in je tuin zorgen voor een veel gezondere leefomgeving.

Planten stellen het bestaan van vogels, insecten en zoogdieren veilig en bieden verkoeling in de tuin voor jou en alle beestjes. Ook is het zo dat hoe meer tegels er in je tuin liggen, hoe moeilijker regenwater kan wegstromen. Door meer groen of een gazon in je tuin aan te leggen, zorg je voor een betere doorstroom van regenwater. Genoeg redenen om deze lente de biodiversiteit in je tuin terug te brengen door middel van leuke planten in jouw voor- en/of achtertuin.

Wij zetten vijf tuinplanten voor het voorjaar op een rijtje, zodat je inspiratie op kunt doen voor jouw tuin:

Bergenia (schoenlappersplant)

Een echte voorjaarstopper is de Bergenia. De Bergenia bloeit al vroeg in het jaar, in april en mei, met donkerroze bloemen aan een hoge stengel. Na de bloei knip je de uitgebloeide bloemen af.

Dicentra (gebroken hartje)

De Dicentra zal jou zeker geen gebroken hartje bezorgen, wanneer dit mooie plantje haar roze, hartvormige bloemen laat zien in de periode april-mei. De standplaats van Dicentra kun je het beste in de lichte schaduw tot halfschaduw planten.

Pulmonaria (longkruid)

Pulmonaria leent zich uitstekend voor combinaties met andere vaste planten. Vroege bloei is een kenmerk van vooral schaduw- of halfschaduw planten. Longkruid bloeit al vroeg in het jaar, maar zal je zeker niet in de steek laten in het najaar. Deze plant blijft namelijk lang mooi in het najaar en verliest zijn bladglans nauwelijks.

Scheefbloem

Dit bodembedekkende plantje kan van begin maart tot eind juni bloeien. Aan de plant verschijnen dan kleine witte bloemen, die een prachtig tapijt vormen. Zoals de naam van dit plantje al zegt, groeien de bloemen wat scheef.

Forsythia

Een uitbundige voorjaarsbloeier is de Forsythia. Deze sierheester bloeit in april en heeft een groeiwijze met opgaande takken. Een opvallende verschijning met zijn felle stervormige bloemetjes. Het snoeien van de Forsythia doe je pas na de bloeiperiode.

Intratuin: tegel eruit, plant erin

Wil jij ook minder tegels en meer groen in je tuin? Dan moet je op zaterdag 23 maart bij Intratuin zijn! In ruil voor één tegel krijg je op zaterdag 23 maart tussen 10:00 en 15:00 uur, bij iedere vestiging twee gratis planten t.w.v. €3,49 per stuk aangeboden. Het doel van deze actie is het doorbreken van de trend van versteende tuinen en groen terug te brengen in de Nederlandse voor- en achtertuinen. ‘’Tegel eruit, plant erin’’ is onderdeel van de landelijke campagne ‘’Tijd voor biodiversiteit.’’De actie is een initiatief van Groei en Bloei.

Fotocredit: Groei & Bloei

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.